Naslovna / Nekategorizirano / Fićo sretan ti 60. rođendan

Fićo sretan ti 60. rođendan

Fićek je auto koji izaziva društveni kontakt. I danas izaziva mnogo pažnje, pogotovo kod žena koje uvijek zastanu da ga pogledaju, kazao je Josip Kropek (47) briselski arhitekt rodom iz Novog Marofa.

Za kupnju i popravke potrošio je gotovo 21.000 kuna, no nije mu žao jer njime uvijek izaziva pozornost. Može ga parkirati i na najmanje parkirno mjesto, a osim za posao, služi mu i kao podsjetnik na domovinu.

26.09.2013., Zgaljic, Otok Krk - Renato Mrsic(19) izumio elektricnog ficu za maturalni rad, te je njime osvojio zlatnu medalju na Inova sajmu u Zagrebu.  Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Inače, taj oldtimer slavi 60 godina od početka proizvodnje u jugoslavenskoj tvornici Zastava iz Kragujevca. Pod imenom Zastava 750, izrađivali su ga prema uzoru na Fiatov model 600. Zbog tog se u narodu uvriježilo ime Fićo, a zbog svoje niske cijene i dostupnosti, bio je omiljeno vozilo tadašnje radničke klase. U 30 godina proizvodnje u Kragujevcu radnici su sklopili 923.487 komada u devet različitih modela. Trošio je malo goriva, bilo ga je lako održavati pa su ga koristili policija, vojska, hitna pomoć i ostale državne službe. Godinama su ga nadograđivali, pa je model s najsnažnijim motorom mogao ubrzati do 125 kilometara na sat.

 

Comments

comments

Pročitajte još

Tuzla – grad soli – ostaje bez soli!

Još od doba Ilira bilo je poznato da se na području današnje Tuzle nalaze zalihe …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)