Naslovna / BiH / Izgradnja zaobilaznice ne ide očekivanom dinamikom

Izgradnja zaobilaznice ne ide očekivanom dinamikom

Radovi na zaobilaznici, najvećem infrastrukturnom projektu u historiji Brčkog, zvanično su započeli 17. augusta. U narednim minutama donosimo informacije o aktuelnim radovima na terenu.

Nešto više od dva mjeseca teku radovi na izgradnji zaobilaznice oko Brčkog, koja će se graditi u dužini od skoro 19 km i dostići novčanu vrijednost od 24.500.000 eura. Trenutno se na planiranoj trasi obavljaju zemljani radovi, krčenje i sječenje stabala i šiblja, geodetski radovi, te nasipanje pristupnih puteva. Radovi se vrše na nekoliko lokacija, ali ne idu očekivanom dinamikom.

“Svaki početak je težak. Uskoro očekujemo radove na izradi šipova, koji se mogu raditi tokom zime. Smatram da bismo u proljeće trebali krenuti sa ozbiljnijim radovima”, kazao je Dragan Marinković, direktor JP “Putevi Brčko”.

Glavni izvođač radova je španska firma „Rubau Construcciones“, ali je većina podizvođača sa prostora Brčko distrikta, odnosno ostatka BiH.

„Trenutno imamo četiri firme koje su odobrene od strane preduzeća. Provjeravamo firme koje će vršiti nabavku materijala. Imamo firme koje će biti angažovane za elektro radove“, kazao je Marinković.

Dokumentacija angažovanih podizvođača se provjerava na osnovu pravila Evropske banke za obnovu i razvoj i FIDIC-ovih uslova poslovanja, ali se poštuju i zakoni Brčko distrikta, naveo je Marinković.

„Glavni izvođač je registrovan u Brčkom i možemo ga zvati domaćom firmom. Svi porezi na dobit ostaju u Brčko distriktu. U toku je i registracija nadzornog konzorcija „Spea – Safege“, kazao je Marinković.

Trenutna dinamika ne bi trebala utjecati na rok završetka radova, 17. februar 2018. godine, mada mnogo toga zavisi i od vremenskih uslova, istakao je Marinković.

„Mislim da je projekat dovoljno zaštićen. Slijedeća godina će biti ključna za gradnju objekata, koji su na kritičnom putu“, kazao je Marinković.

Zaobilaznica počinje od mjesta gdje se trasa odvaja od magistralnog puta M14.1 ispred naselja Gredice, a završava u naselju Gorice gdje se priključuje na magistralni put M14.1. Pored četiri kružna toka, zaobilaznica bi trebala imati i dvije raskrsnice u nivou, tri prateća uslužna objekta, 12 mostova, pet natputnjaka, dva potputnjaka, regulacije vodenih tokova na šest mjesta, gabionske zidove, paralelne poljske puteve i unutrašnju odvodnju.

/BDCTV./

Comments

comments

Pročitajte još

HŠK Posušje na treningu u Krepšiću

Nogometni klub Posušje sutra od 15:30 sati očekuje uzvratni susret 1/4 finala Kupa Bosne i …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)