Naslovna / Hrvatska / Branitelji HVO-a iz BiH krenuli prema Vukovaru na Dan sjećanja

Branitelji HVO-a iz BiH krenuli prema Vukovaru na Dan sjećanja

Brojni branitelji iz BiH će na dan pada Vukovara, 18. studenog krenuti prema ovome gradu kako bi izrazili solidarnost i suosjećanje sa žrtvama i Vukovarom.

Pripadnici više braniteljskih udruga Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) iz svih dijelova BiH krenuli su u nedjelju u koloni sjećanja prema Vukovaru kako bi odali počast hrvatskim braniteljima i Vukovarcima.

Iz mjesta Gornja Obodnica kod Tuzle bivši branitelji krenuli su pješice prema Vukovaru poručujući ‘kako su uz Vukovar i danas’ te da nisu zaboravili kroz kakve strahote su prošli građani ovoga grada.

“Najveći genocid nakon Drugog svjetskog rata je nešto što se zaboraviti ne smije, vrijeme je pred nama da gradimo odnose i da svatko učini koliko može da bi se govorilo o oprostu, ali o zaboravu nikako! Naši branitelji koji su branili Hrvatsku a kasnije i Bosnu i Hercegovinu od agresora žele na ovaj način odati počast stradalima u gnusnom zločinu nad Vukovarom, a što namjeravamo raditi i u budućnosti”, naveo je Matija Mrkonjić, sudionik kolone sjećanja.

Nakon polaska iz Gornje Obodnice, sudionici su se zaputili prema Drijenči i Brčkom, gdje će im se priključiti i ostali sudionici kolone, te će zajedno nastaviti put Vukovara.

Nakon prepješačenih 130 km, kolona sjećanja Tuzla-Gornja Obodnica–Vukovaru u sam Vukovar bi trebala stići 18. studenog, na Dan sjećanja na žrtve Vukovara.
Dragovoljci, veterani i ratni vojni invalidi domovinskoga rata HVO-a iz Županije Posavske također su u nedjelju krenuli na 70 kilometara dug put do Vukovara noseći u sebi i sjećanje na sve poginule koji su branili Posavinu. Prije polaska zapalili su svijeće i položili vijence ispred Spomen obilježja u Orašju.

Brojni branitelji iz BiH će na dan pada Vukovara, 18. studenoga krenuti prema ovome gradu kako bi izrazili solidarnost i suosjećanje sa žrtvama i Vukovarom.

Predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO Ravne Brčko, Mijo Josipović, je pri polasku kolone ispred katoličke crkve u Brčkom kazao da se već nekoliko godina za redom organizira ovaj pohod do Vukovara kako bi se na taj način odala dužna počast stradalim građanima toga grada.

Pješački pohod dug skoro 100 kilometara će trajati tri dana a kreću se relacijom: Brčko-Gunja-Drenovci-Vrbanja-Spačva-Otok-Privlaka-Novi Jankovci-Stari Jankovci-Petrovci-Vukovar. Prenoćit će na dva mjesta u Slavoniji kod srodnih prijateljskih udruga.

Oni će u srijedu, na godišnjicu pada grada Vukovara sudjelovati u „Koloni sjećanja “ na relaciji od gradske bolnice do memorijalnog groblja u Vukovaru.

kolona-1611

Comments

comments

Pročitajte još

Konačno: Potpisan Sporazum o rekonstrukciji mosta Brčko – Gunja

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prim. dr. Zijad Nišić i koordinator Brčko distrikta Bosne …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)