Naslovna / BiH / U toku sanacija mostova u Omerbegovači i Krepšiću

U toku sanacija mostova u Omerbegovači i Krepšiću

Štete od poplava iz 2014. godine na putnoj infrastrukturi u Distriktu Brčko nisu zanemarive, a proces sanacije i rekonstrukcije puteva i mostova još uvijek je u realizaciji. Trenutno je pred Odjeljenjem za javne poslove šest projekata iz programa za sanaciju Svjetske banke, za šta je izdvojeno dva miliona maraka.

Projekat podrazumijeva sanaciju četiri mosta i sanaciju šteta na dva lokalna puta. Trenutno se izvode radovi na dva mosta i to na mostu u Omerbegovači preko rijeke Zovičice.

Voda.1“Tu je uveden izvođač, vrše se radovi. Stari most je već porušen i trenutno se izvode radovi na temeljenju tog mosta. Drugi most je u Krepšiću, preko rijeke Lomnice. Tu je izvođač uveden u posao međutim zbog visokog vodostaja rijeke Save radovi su trenutno u zastoju”, kazao je Began Adžikić, šef Pododjeljenja za puteve i parkove.

Vrijednost radova na mostu u Omerbegovači je oko 151.000 maraka i rok za izvođenje radova je šest mjeseci. Za most u Krepšići je izdvojeno 380.000 maraka i on također treba biti završen za šest mjeseci. Druga dva mosta, prema Cvijanovićima i na izlazu iz Bijele,   prošla su javnu nabavku i odabran je projektant radova koji je i uveden u posao.

“Mi očekujemo da ćemo tokom ove godine za ta dva mosta dobiti građevinsku dozvolu. Planirali smo raspisati postupak javne nabavke za izvođenje radova. Moram napomenuti da je postupci javne nabavke vode po zakonima javne nabavke preko Svjetske banke”, kazao je Adžikić.

Putni pravci Maoča – Islamovac i Maoča – Rašljani prolaze završni dio dijela javnih nabavki. Za očekivati je, tvrdi Adžikić, da ove godine bude urađena projektna dokumentacija kako bi u 2017. godini radovi mogli započeti.

Realiziacijom ovih projekata bila bi završena sanacija putne infrastrukture stradale tokom poplava 2014. godine.

/brcko.tv/

Comments

comments

Pročitajte još

Gradonačelnik i njegov zamjenik u posjeti lovačkoj kući u Krepšiću i radovima na vodovodnoj i putnoj infrastrukturi

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prim. dr. Zijad Nišić, zajedno sa svojim zamjenikom dr. …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)