Naslovna / Nekategorizirano / Brčko: Sudbina aviombe iz Save bit će poznata za dva dana

Brčko: Sudbina aviombe iz Save bit će poznata za dva dana

uros-cesi-bomba-2987-678x380O aviobombi iz Drugog svjetskog rata, koja već decenijama stoji na dnu Save u neposrednoj blizini savskog mosta u Brčkom, stanovnici ovog grada poodavno znaju, a slušali su i različite priče o njoj. Ako je suditi po prisustvu specijalnih ronilaca češke policije ona bi uskoro mogla biti i uklonjena.

Odjeljenje za javnu sigurnost Vlade Brčko distrikta je preko Ministarstva sigurnosti BiH na osnovu potpisanog Memoranduma o saradnji sa Češkom vladom prošle godine pokrenulo određene aktivnosti kako bi se locirale i identifikovale dvije aviobombe. Namjera je na osnovu tog memoranduma pokušati ukloniti te bombe iz rijeke Save.

“U prošloj godini se izvršilo lociranje avibombe, utvrđivanje njenih karakteristika i ostavljeno je da se nađe najbolji način i stvore preduslovi za njeno uklanjanje”, kazao je Uroš Vojnović, šef Odjeljenja za javnu sigurnost.

Prije nekoliko dana češki tim policije ronilaca je stigao u Brčko kako bi ponovo pregledali lokaciju, utvrdili da li je aviobomba još uvijek na istom mjestu te da li eventualno postoji još neka koju bi oni mogli ukloniti. Do današnjeg dana urađen je presjek trenutnog stanja te je za očekivati da u narednih dan-dva predlože i način uklanjanja aviobombe iz Save.

urosvojnovicbdcjul“Ako budemo mogli da obezbijedimo sve mjere sigurnosti za stanovnike Brčkog onda bi se pristupilo njihovom uklanjanju. U slučaju da to ne bude moguće onda ćemo od toga i odustati. Vrlo brzo će biti donesena procjena koji je najbolji način da se to uradi a da niko ne bude ugrožen. Zaštita ljudskih života je najbitnija”, kazao je Vojnović.

S obzirom da je u pitanju ozbiljan posao koji zahtijeva maksimalnu profesionalnost neće biti poduzimano ništa što bi dovelo do ugrožavanja stanovništva, ističe Vojnović. Zato je Odjeljenje za javnu sigurnost tu da pruži logistiku, dok je Ministarstvo sigurnosti BiH kao potpisnik memoranduma i nosilac posla.

“Mislim da bi se nakon 70 godina ove bombe ipak trebale izvaditi iz rijeke Save. Sve se radi sa nivoa sigurnosti, kako ljudi tako i materijalnih dobara. Konačna procjena će biti najkasnije za 48 sati i tada ćemo znati da li ćemo ih uklanjati sa te pozicije ili sačekati neka druga vremena kako bi se sve obavilo na što sigurniji način”, kazao je Vojnović.

O aviobombi iz Drugog svjetskog rata, koja je u našoj Savi od 1944. godine, govorilo se i pisalo mnogo toga. Dosta toga je zasnovano na činjenicama međutim bilo je i različitih neprovjerenih informacija koje su plasirali određeni mediji a koje su iako netačne mogle izazvati nepotrebne reakcije među građanima. Jedna od njih je i navod da je bomba radioaktivna što Vojnović kategorično odbacuje.

“Novinari mogu koristiti različite izvore međutim neke gluposti koje se pojavljuju su nevjerovatne. Ako su to tekstovi satiričnog karaktera onda pozdravljam ali ovdje nema nikakve veze sa radijacijom. Podsjetiću vas da su tek 1945. godine na kraju rata bačene atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki, tako da ili su ovi bili prije svog vremena ili neko plasira nevjerovatne gluposti”, kazao je Vojnović.

Dakle, aviobomba koja u Savi leži već 70 godina mogla bi uskoro biti izvađena na površinu a potom i uništena. Hoće li tako biti znat će se u naredna dva dana.

/bdc.net/

Comments

comments

Pročitajte još

Priča učiteljice koja tjera suze na oči

Zvala se gospođa Nada. Prvog dana školske godine u petom razredu svojim učenicima ispričala je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)