Naslovna / Nekategorizirano / Radovi na zaobilaznici ne idu planiranom dinamikom

Radovi na zaobilaznici ne idu planiranom dinamikom

Posljednjih nekoliko dana možemo primijetiti da su mjesta na kojima se gradi zaobilaznica pusta, bez radnika i mašina. No, kako smo saznali, radovi nisu obustavljeni nego samo kasne – objektivnih i subjektivnih razloga.

Radovi na zaobilaznici ne idu planiranom dinamikom iz više razloga. Nakon što je novi rukovodilac zasjeo na mjesto direktora JP “Putevi”, kako nam reče, sagledao je kompletno stanje.

“Što se tiče planirane dinamike, ona zaista jeste u zakašnjenju, no ja mislim da ima sasvim dovoljno vremena da se na vrijeme svi radovi završe ukoliko se sve strane uhvate svog posla. Ponovo smo uspjeli vratiti superviziju a svake srijede u 13 sati imamo sastanak sa gradonačelnikom i stručnim službama”, kazao je Miroslav Miškić, v.d. direktora JP “Putevi” Brčko.

U razgovoru sa gradonačelnikom saznali smo da postoji nezadovoljstvo dinamikom cijelog projekta.

“Nisu učinkovito djelovali i zato je došlo do kašnjena sa izvođenjem radova, nepovlačenju sredstva i loše organizacije. Zadnja informacija jeste najava jednog od ključnih podizvođača da će se povući s poslova, s tim da ne znam zašto se podizvođač povlači. Ono što mene kao gradonačelnika zabrinjava jeste opušten odnos u smislu pokrivanja trase adekvatnim brojem strojeva, ljudi, inžinjera”, kazao je Anto Domić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH.

Komentarišući vodstvo i u JP ”Putevi”, Domić je izrazio nadu u novo rukovodstvo. Tokom analiziranja dosadašnjih radova uočeno je, kako reče v.d. direktora, nekoliko nedoumica. Bilo kako bilo, činjenica je da radovi stoje a trebali bi biti u punom jeku.

“Potrebno je pod hitno pronaći rješenje da radovi krenu neuporedivo bržom dinamikom. Nama je potrebno oko 1.500.000 eura mjesečnog izvršenja a to nije tako”, kazao je Domić.

Jedan od razloga za ovakav proces rada jeste i sporo odlučivanje glede kvaliteta ugradbenom materijala. Na pitanje kada možemo očekivati završetak obilaznice, nadležni kažu.

“Ja sam siguran da ukoliko sve strane budu radile u ciju sprovođenja ovog projekta da sve može biti završeno u predviđenom roku. Dobili smo prijedlog od izvođača radova za prolongiranje roka od šest mjeseci, no ja sam to kategorično odbio”, kazao je Miškić.

Prerano je da bi se odobrio zahtjev za prolongiranje roka, a nadležni tvrde da će projekat biti gotov onda kada je to predviđeno ugovorom a to je proljeće 2018. godine. Valja napomenuti da su odobrena kreditna sredstva od 28.000.000 eura pod pretpostavkom da se sredstva povlače u skladu sa dinamikom, u suprotnom, plaćaju se dodatne kamate koje mogu narasti i do 5.000.000. Radovi na zaobilaznici ne idu planiranom dinamikon ali idu nekako, no neka nas to ne čudi jer ni mnogo jednostavnije stvari kod nas ne idu po planu.

Brcko.tv

Comments

comments

Pročitajte još

Konačno: Potpisan Sporazum o rekonstrukciji mosta Brčko – Gunja

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prim. dr. Zijad Nišić i koordinator Brčko distrikta Bosne …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)