Naslovna / BiH / Siniša Milić i zvanično preuzeo funkciju gradonačelnika Distrikta

Siniša Milić i zvanično preuzeo funkciju gradonačelnika Distrikta

U Gradskoj vijećnici u Brčkom jutros je izvšena primopredaja dužnosti gradonačelnika. Od ove funkcije oprostio se Anto Domić a preuzeo je za naredne četiri godine Siniša Milić.

Stari i novi gradonačelnik Brčko distrikta su, u prisustvu direktora Direkcije za finansije, obavi dužnost primopredaje ove funkcije koja nosi brojne odgovornosti onome ko je obnaša. Novi gradonačelnik Brčko distrikta  Siniša Milić je kazao da u trenutku preuzimanja funkcije zatiče stabilno stanje u Distriktu te je siguran da je to dobra osnova za nastavak daljih aktivnosti.

“Očekujem da ćemo raditi kao tim. Iskustva koja sam do sada imao, pa i jučerašnja dobra atmosfera na samoj sjednici Skupštine, daju mi za pravo optimizam da ćemo u tom svjetlu nastaviti da radimo i u narednom mandatnom periodu” rekao je Siniša Milić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH.

Prioriteti podrazumijevaju rad na privrednim pitanjima kako bi se uz solidnu osnovu ona pokrenula. Po ugledu na okruženje treba iskoristiti ideje poslovnih zona.

“Da sagledamo mogućnosti i zakonski okvir za formiranje i razvoj poslovnih zona na ovom području.  Naša prednost u odnosu na lokalne zajednice koje su ostavrile određeni uspjeh na tom polju je činjenica da i donosimo zakone i u prilici da kreirao stimulativan privredni ambijent za  domaća i strana ulaganja” dodao je Milić.

Kada je u pitanju finansijska stabilnost Distrikta novi gradonačelnik ističe da tu u ovom trenutku, ako je suditi po stanju na računima Distrikta, nema problema.

“Ja sam jutros dobio ohrabrujuće informacije d ana računima Brčko distrikta ima  preko 80 miliona maraka, što govori da Brčko distrikt nje u stvarnom deficitu. Da li postoji knjigovodstveni deficit to je veliko pitanje. Važno za naredni period je da sve kapitalne investicije budu dio jednog programa radi lakšeg praćenja, kako ne bismo možda došli u tu situaciju da govorimo o nekom knjigovodstvenom deficitu.” kaže Siniša Milić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH.

Ono što sve zanima je kada će novi gradonačelnik imenovati članove izvršne Vlasti. Trenutno je poznata raspodjela odjeljenja tako da Bošnjacima idu odjeljenja  za obrazovanje, zdravstvo, javnu sigurnost, javne poslove i javni registar te mjesto glavnog koordinatora. Srbima su pripala odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, prostorno planiranje i imovinsko-pravne poslove; stručne i administrativne poslovi te komunalne poslove. Hrvati dobijaju odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu,  raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja i  evropske integracije.

“Nije sve do mene. Očekujem od šefova i predstavnika političkih partija d asvoje prijedloge za članove Vlade upute gradonačelniku. Postoje i  statutarni rokovi od 15 dana od dana donošenja odluke tako da očekujem da bi do kraja mjeseca mogli imati Vladu.” zaključio  Milić.

Sada već bivši gradonačelnik Anto Domić, iza koga je do sada najturbulentniji mandat od proglašenja Distrikta, novom je gradonačelniku poželio sreću  koja će mu i trebati ozbirom na način funkcionisanja u ovom gradu.

“Želim novom gradonačelniku svako dobro i veliki uspjeh kroz ovaj mandatni period. Bez obzira što na početku budu optimistična stajališta i obećanja za veliku pomoć nerijetko će biti sam u donošenju odluka i kakvu god odluku da donese griješit će jer neko možda neće biti zadovoljan. Ali to je teret pozicije, ne sumnjam da će znati naći pravi odgovore za svako pitanje” rekao je Anto Domić, bivši gradonačelnik Brčko distrikta BiH.

Distrikt očekuje i pitanje evropskih integracija u kojima ima nezaobilaznu ulogu. Tako bi  već sutra gradonačelnik Milić trebao otputovati u Sarajevo na prvi sastanak  sa predsjedavajućim Vijeća ministara i entitetskim premijerima, vezan za mehanizme koordinacije.

BDC.tv

Comments

comments

Pročitajte još

Priča učiteljice koja tjera suze na oči

Zvala se gospođa Nada. Prvog dana školske godine u petom razredu svojim učenicima ispričala je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)