Naslovna / Krepšić / Crtice iz Krepšića – Video

Crtice iz Krepšića – Video

Svinjokolja je u Posavini  obiteljski i tradicionalni  događaj za koji se pripreme vrše nekoliko tjedana prije, a kada dođe vrijeme za to te kada minusi dopuste obradu mesa na otvorenom, odradi se završni ceremonijal.

Kako bi bezbrižno dočekali zimu, Posavci u najvažnije poslove ubrajaju pripremu ogrjeva, zimnice, džemova, rakije i mesa. Drva su pripremljena odavno, u podrumu se čuva rakija i džem,kiseli kupus u bačvi najljepši je za omijenu sarmu. Onda su na red stigle i tradicionalne svinjokolje.

U samo jutro unaprijed se zna tko je za koji posao zadužen, događaj je to na kojem se okupljaju prijatelji, poznanici i cijela obitelj domaćina.

Sve aktivnosti kreću s jutarnjom kavom i rakijom te degustacijom lanjskog mesa. Mladi i sposobniji se raspoređuju na teže zadatke, a iskusniji na obradu mesa. Najiskusnijima je povjereno topljenje čvaraka, a tradicionalno u našim krajevima taj posao znaju radit i žene.

Tako  je to bilo prije a danas treba okupiti dovoljno radne snage pošto su brojna sela polupusta, ako treba I nekoga platiti kako bi se predviđeni posao odradio u roku tj. do popdnevnih sati.

Odavno je prihvatita obavezna kontrola  pregleda mesa na trihinelozu, pa se jutarnji doručak od obrađenog mesa sa svinjokolje nikada ne kuša bez povratne informacije iz veterinarskih stanica. Sve prati i spravljanje tradicionalnih jela i kolača, koja se pripremaju samo za tu prigodu.

Drago mi je da sam prošlog vikenda mogao biti sudionikom tog tradicionalnog događaja.  A svinjokolja se odvijala u Krepšiću u Pobrićima, Anićima, Stjepanovićima I Bijelonićima.  Neka prvi dimovi prođu pa ćemo za nadolazeće blagdane svakako uz kiseli kupus I masnu pogaču  nešto I propržit.

Most prema Drenovi

Dugo očekivano prometovanje preko novog mosta prema Drenovi napokon je ostvareno. Završni radovi  radnika i mašinerije“ Bijeljina put“ su u toku. Sretoh zadovljne radnike spomenutog poduzeća ali i nasmijana lica meštana sela Drenove. Dugo se je čekalo ali evo korito rijeke dobiva drugi izgled, nadamo se da je sve predviđeno ali glavni test odrađenom bit će zasigurno prvo bujanje rijeke na koji nećemo vjerojatno dugo čekati.

Comments

comments

Pročitajte još

Krepšić domaćin tradicionalnog susreta brčanskih lovaca i Hrvata

  Lovačka udruga “Sokol” Seonjaci već tradicionalno organizira prsten za sve lovačke sekcije koje su …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)