Naslovna / Krepšić / Pacijenti u Krepšiću kupuju lijekove kao na pijaci

Pacijenti u Krepšiću kupuju lijekove kao na pijaci

U područnoj ambulanti u brčanskoj mjesnoj zajednici Krepšić u posljednjih nekoliko mjeseci pacijentima se nakon pregleda lijekovi “prodaju” iz auta parkiranog u krugu škole gdje se i nalazi ova ambulanta.

Ovo tvrde mještani koji ističu to kao veoma loš primjer funkcioniranja zdravstvenog sistema.

“U školskom dvorištu je utorkom, kada je ambulanta otvorena, parkirano vozilo u kome se nalaze lijekovi i kada završe sa pregledom, pacijenti recepte predaju apotekarki koja lijekove potom iznese iz auta i prodaje im“, tvrde mještani i navode da ovakvu, kako su je nazvali, “pijačnu prodaju” nisu omele ni kiša ni hladnoća.

Nikome nije jasno zbog čega se lijekovi ne prodaju u ambulanti kao i ranije, ali mještani pretpostavljaju da, najverovatnije, ne postoji dozvola za obavljanje ove djelatnosti, te se pribjegava ovakvom načinu rada koji je, naglašavaju, veoma neprimjeren kako za zdravstvo, tako i za ovu mjesnu zajednicu.

Inače, u ambulantu u Krepšiću koja je otvorena samo utorkom na pregled dođe 60-ak pacijenata iz više od šest mjesnih zajednica.

Do prije godinu dana, odnosno od odlaska u penziju, u ovoj ambulanti je dežurala medicinska sestra koja im je svakodnevno pružala potrebnu pomoć. Sada to nije slučaj, izuzev utorkom, a potrebe pacijenata (koji su u najvećem broju stariji i iznemogli) za intervencijama, poput dobijanja injekcija, previjanja i drugo, i dalje su prisutne.

Mještani ovih mjesnih zajednica se nadaju da će se ovo u dogledno vrijeme riješiti i da će ambulanta dobiti kako medicinsku sestru, tako i prodaju lijekova na način koji dolikuje jednoj civiliziranoj sredini.

/otisak.ba/

Comments

comments

Pročitajte još

Priča učiteljice koja tjera suze na oči

Zvala se gospođa Nada. Prvog dana školske godine u petom razredu svojim učenicima ispričala je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)