Naslovna / BiH / Stjepanović: Zamjena političkih pozicija u brčanskoj vlasti – Video

Stjepanović: Zamjena političkih pozicija u brčanskoj vlasti – Video

U ponedjeljak je u prostorijama Hrvatske demokratske zajednice 1990 [HDZ 1990] u Brčkom održana konferencija za novinare na kojoj je zastupnik u Skupštini Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Tomislav Stjepanović potvrdio nezvanična saznanja Otiska, rekavši da je istupio iz Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine [HDZ BiH], te je sada član HDZ-a 1990.

Kao ključne razloge svoj istupanja iz HDZ-a BiH naveo je nerad, nekompetenciju i nebrigu za mlade porodice i njihov ostanak na ovim prostorima njegove bivše stranke.

Svoj čin istupa smatra radikalnim, a cilj je, kako je rekao, napraviti zaokret u politici Hrvata u ovoj lokalnoj zajednici, kao i u ostatku Bosne i Hercegovine.

“Vodit ćemo politiku ostanka mladih obitelji na ovim prostorima. Zagovarat ćemo politiku obnove i povratka našeg raseljenog stanovništva. Vodit ćemo politiku razvitka gospodarstva, ulaganja i dovođenja investicija na ove prostore. Nećemo dozvoliti da prostor Brčko distrikta Bosne i Hercegovine bude prostor na kojem ostaju samo stari”, izjavio je Stjepanović.

“Ne mogu se interesi pojedinaca nikada staviti ispred naroda, a to smo imali u ranijem periodu”, naglasio je.

Prekompozicija vlasti

Njegov istup iz HDZ-a BiH podrazumijeva prekompoziciju vlasti, jer su za funkcioniranje vladajuće većine neophodna najmanje tri predstavnika ovog naroda.

Istakao je da će sa dva zastupnika Hrvatske seljačke stranke – braća Radić [HSS] tražiti da se izvrši zamjena političkih pozicija u vlasti.

Ovom prekompozicijom preostala dva zastupnika HDZ-a BiH činila bi opoziciju u Skupštini.

Stjepanović je potvrdio da su kontaktirali gradonačelnika Sinišu Milića [Savez nezavisnih socijaldemokrata] i predsjednika Skupštine Eseda Kadrića [Stranka demokratske akcije], dodavši da su razgovarali i sa predstavnicima političkih stranaka iz reda druga dva konstitutivna naroda.

“Ova tri zastupnika su legitimna većina Hrvata koja bi trebala da donosi ključne odluke. Vjerujem da ćemo u ovih 60 dana do usvajanja proračuna sve proceduralne zahtjeve ispuniti, kako bi nesmetano donijeli proračun do konca trećeg mjeseca.”

Smjena pozicija u izvršnoj vlasti

Sa ovim odnosom snaga, trebala bi uslijediti i smjena pozicija u izvršnoj vlasti.

HDZ BiH drži pozicije četiri člana Vlade – dogradonačelnika, tri šefa odjela, te dvije pozicije savjetnika gradonačelnika.

Otisak nezvanično saznaje da bi, na osnovu dogovora između HDZ-a 1990 i HSS-a, mjesto dogradonačelnika, umjesto Ante Domića, zauzeo Ivan Krndelj iz HSS-a, a umjesto Ive Filipovića na mjesto potpredsjednika Skupštine došao bi upravo Stjepanović.

“Ne postoji nikakva cijena mog povratka u HDZ”, odgovorio je Stjepanović na pitanje novinara.

Refleksija na političke odnose u BiH

Konferenciji je prisustvovao i predsjednik HDZ-a 1990 na državnom nivou Ilija Cvitanović, koji je pohvalio potez Stjepanovića i nazvao ga hrabrim.

“Siguran sam da će partneri u vlasti druga dva naroda poštivati Statut i zakone Brčko distrikta, i da se nećemo razvlačiti dugo vremena oko prekompozicije vlasti, i da ćemo u što kraćem periodu omogućiti Brčkom da potpuno normalno funkcionira”, kazao je Cvitanović, dodavši da će HDZ 1990 ovim činom “dobiti jedan zamah u širem prostoru”, te da će ovo biti refleksija na ukupne političke odnose u BiH.

/otisak.ba/

Comments

comments

Pročitajte još

Konačno: Potpisan Sporazum o rekonstrukciji mosta Brčko – Gunja

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prim. dr. Zijad Nišić i koordinator Brčko distrikta Bosne …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)