Naslovna / Religija / 15 manje poznatih činjenica stoljetne statue

15 manje poznatih činjenica stoljetne statue

Od nastanka 1499. Michelangelova Pietà pobudila je u mnogima emocije i vjeru te nadahnula razne imitacije kroz elegantan prikaz Djevice Marije i Isusa Krista. No, mali je broj onih koji znaju tajne skrivene iza ove stoljetne statue.

1. Francuski kardinal Jean de Billheres koji je djelovao u Rimu, naručio je statuu za svoj sprovod.

2. Nakon više od 200 godina premještena je u Baziliku Sv. Petra.

3. Michelangelo ju je isklesao iz jedne ploče mramora.

4. Pietà je jedino djelo koje je Michelangelo potpisao, a njegov je potpis moguće uočiti preko prsa Djevice Marije.

5. Djelo je umjetnika učinilo slavnim kad je imao samo 24 godine te je za svog 88-godišnjeg života uživao priznanja i zahvalnost za svoj rad.

6. Statuu su kritizirali jer je Djevica prikazana mladom za nekoga tko je imao 33-godišnjeg sina. Umjetnik se obranio riječima: „Jeste li znali da čedne žene duže izgledaju mlado od onih koje to nisu? Koliko je to više u slučaju Gospe koja nikada nije doživjela ni najmanje raskalašenu želju koja bi promijenila njezino tijelo?“

7. Isklesana je mješavinom nekoliko kiparskih stilova.

8. Marijina odjeća skriva kreativni kompromis. Moguće je uočiti kako je njezina glava manja u odnosu na tijelo. Umjetnik nije mogao nametnuti realne proporcije budući da je zamislio nju kao „kolijevku“ odraslom sinu, zbog toga je morao napraviti „ogromnu“ statuu te ju kamuflirati drapiranom odjećom.

9. Skulpturu je 1972. brutalno napao mađarski geolog Laszlo Toth, i s 12 udaraca čekićem odbio Gospinu lijevu ruku, oštetio nos, bradu i lijevo oko.

10. Njezino uništenje nije tretirano kao kazneno djelo. Sud je Totha proglasio opasnim za društvo i na dvije godine smjestio u umobolnicu nakon čega je deportiran.

11. O obnovi se dosta raspravljalo. Izabrano je rješenje koje je naložilo da skulptura treba izgledati kao da ju Toth nije dotaknuo.

12. Restauracija je trajala 10 mjeseci, a potom je statua stavljena iza neprobojnog stakla.

13. Ovo nije prvi put da je iza neprobojnog stakla, to se dogodilo i 1964. na Njujorškom svjetskom sajmu.

14. Napad na Pietà otkrio je neočekivanu srebrnu „podlogu“. Tijekom restauracije u naborima Marijine lijeve ruke otkriveno je suptilno M.

15. U studenome 2010. američki povjesničar umjetnosti Roy Doliner tvrdio je kako je kip urađen po 12 palaca velikoj figuri, za koju smatra da je bila dokaz za kard. de Billheresa.

KT

Comments

comments

Pročitajte još

Priča učiteljice koja tjera suze na oči

Zvala se gospođa Nada. Prvog dana školske godine u petom razredu svojim učenicima ispričala je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)