Naslovna / Priče i pjesme / Sveti Nikola postoji, i zove se Mater

Sveti Nikola postoji, i zove se Mater

Kad imaš 5 godina misliš da sveti Nikola stvarno postoji. I stvarno ti donese ono što si želio. Mater te sluša dok joj ti raširenih očiju pokazuješ kako je donio baš ono što si želio! Baš ono što ti treba!!

Kad imaš 10 godina Mater ti prizna da je sve te poklone ona kupovala, sruše ti se svi snovi i dugo ti treba da prihvatiš činjenica da ta čarobna bića ne postoje.

Kad imaš 15 godina mrziš i svetog Nikolu i Mater. Ona je najveći neprijatelj u tvom životu. Ne razgovarate po tjedan dana, susrećete se na školskom hodniku kad njoj ne treba susret s tobom nego apaurin, jer je upravo pogledala tvoje ocjene i neopravdane izostanke u dnevniku. Mrziš njezina kuhana jela i obožavaš pizze i sve ostalo što se nudi u kioscima.

Kad imaš 20 godina Mater i ti ste ok. Ona ti svakog ponedjeljka na banci ostavlja određeni iznos novca, tvoj život je lijep i bezbrižan, ali nisi joj zahvalan. To je Materina obaveza a ti ćeš za 5 godina biti svoj čovjek, i ona ti uopće neće biti potrebna.
Kad imaš 20 godina misliš da ti je čitav svijet pod nogama. Mater a i otac su i dalje glupi i ne shvaćaju kako funkcionira život 21. stoljeća. Njihovi savjeti su promašeni i staromodni. Ali super si s njima, svakog ponedjeljka ti ostavljaju određeni iznos novca da bi ti živio ko bog dok studiraš ili ne studiraš.

Kad imaš 25 godina ne postoji sveti Nikola. Legneš 5.12. kad želiš. Nema Matere da ti u 2 ujutro kaže da ugasiš internet i ideš spavat. Nema Matere da ti broji što si već tri dana na fast foodu i ništa nisi kašikom pojeo.
Kad imaš 25 godina već si skontao da ti svijet uopće nije pod nogama, i tako bi rado Materi i njezinom mužu ponekad priznao da su stvarno bili u pravu.
Kad imaš 25 godina legneš kad hoćeš u noći kad dolazi Sveti Nikola. Nemaš očekivanja od njega, ni od nje.
Ali Mater nađe način da te ponekad vrati u ono doba kad si bio uvjeren da postoji.
Mater nađe način da opet bude sveti Nikola. Poslat će ti gotov burek. Šteku cigara. Poslat će ti poruku navečer da te voli i da se moraš boriti, a kad ti dodije da se trebaš ustati i reći ‘Mogu još’
Kad imaš 25 godina mater nađe način. Ne ostavlja ti ništa u čizmu, ali ti šušne šušku za nove čizme.
Mater zna kad imaš i kad nemaš. Mater će naći način, i kad ti nekome budeš Mater. Znat će kad ti bude falilo za ratu kredita ili račun za struju. Ti si njezino malo dijete i kad si nekome već odavno Mater. I misli na tebe kada ona tebi ne padne na pamet po tjedan dana.

Da, slagali su vas. Sveti Nikola postoji, dok god imamo Mater.

 

Preuzeto sa: Chat organizacija Krepsic (Anto Bl. Tokić)

ilustracija: www.wichmama.hr

Comments

comments

Pročitajte još

Njemačka televizija snimila dokumentarac o BiH: Zemlja vodopada i netaknute prirode

Njemački javni emiter ARD objavio je dokumentarac o Bosni i Hercegovini čiji su autori Nina …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)