Naslovna / BiH / Usuglašena trasa autoputa Sarajevo – Beograd / Video /

Usuglašena trasa autoputa Sarajevo – Beograd / Video /

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ministar prometa i veza FBiH Denis Lasić i ministar prometa i veza RS Neđo Tninić usuglasili su se danas o konačnoj trasi cjeline autoputa i brze ceste Sarajevo – Beograd. “Usuglasili smo se da jedinstvena dionica bude službeno predložena i bit će ucrtana na kartu u narednih sedam dana, nakon čega će biti puštena na daljnje usvajanje”, rekao je Dodik na konferenciji za medije nakon sastanka, piše Klix.ba.
On je naglasio da je Turska spremna investirati jedan takav objekt. Kako je kasnije dodano, ostaje da se vidi na koji će način Turska biti uključena jer ostaje mogućnost dodatnog zaduživanja. Ono što je sada važno, kako kaže Dodik, jeste da BiH ima usuglašenu trasu koju će predložiti Ankari. “Mogu reći da će se trasa kretati od Rače preko Bijeljine pa preko Brčkog i Lončara i spustiti se prema Sarajevu (preko Tuzle i Žepča, op.a.), odakle se ide na Pale, Rogaticu i Višegrad gdje se pravi konekcija za Goražde, a na Srbiju ćemo se spojiti kod Vardišta”, objasnio je Dodik.
Dio između Sarajeva i Višegrada gradit će se u profilu brze ceste, dok dio u Federaciji ostaje na volju entitetskim vlastima. Dodik je naglasio da cijeli projekt iznosi blizu tri milijarde eura, a na cijenu će utjecati desetine tunela i mostova. On je podsjetio da će Srbija svoj dio autoputa početi graditi u lipnju prema Kuzminu, odnosno između Beograda i Semberije. Ono što je također važno jeste pozitivna funkcija cjeline autoputa od Bosanske Gradiške do Višegrada, a to je direktna konkurencija autoputa kroz Slavoniju.
“Ukoliko trasa od Bosanske Gradiške preko Doboja prema Sarajevu i Višegradu bude stavljena u funkciju autoputa, put od Ljubljane do Soluna bi bio kraći za 200 kilometara i to je prilika. A i dio odgovora za one koji budu protiv takve ideje”, rekao je Dodik. Ministar prometa i veza FBiH Denis Lasić pojasnio je da će dio autoputa u FBiH ići preko već planirane trase od Žepča preko Tuzle pa na Bijeljinu.
www.vecernji.ba

Comments

comments

Pročitajte još

HŠK Posušje na treningu u Krepšiću

Nogometni klub Posušje sutra od 15:30 sati očekuje uzvratni susret 1/4 finala Kupa Bosne i …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)