Naslovna / BiH / Cijeli Distrikt pod LED rasvjeto već početkom iduće godine

Cijeli Distrikt pod LED rasvjeto već početkom iduće godine

Uvođenje štedljive rasvjete na području Brčkog jedan je od prioriteta lokalne vlasti, jer kako trenutno stvari stoje, Distrikt za utrošenu električnu energiju javne rasvjete iz proračuna izdvaja dva milijuna maraka, te dodatnih i do 300.000 godišnje za njeno održavanje.

Efikаsnоst led žarulja duplo je pоvеćаnа u odnosu na klasične, a štо dоvоdi dо kumulаtivnоg smаnjеnjа pоtrоšnjе еlеktričnе еnеrgiје оd оkо 35%, uz isti svјеtlоsni еfеkаt.

Procjenjuje se da se na našoj teritoriji trenutno nalazi oko 20.000 svjetiljki, kaže šef Odjela za komunalne poslove Zoran Bulatović, te naglašava da će zamjenom klasičnih svjetiljki biti učinjene uštede Distriktu i do nekoliko tisuća maraka. On je mišljenja da bi minimalna uštede električne energije bile i do 65 posto.

Od iznosa koji se svake godine izdvaja iz proračuna za javnu rasvjetu, uvođenjem led sustava bila bi kompenzirana ulaganja privatnog partnera, dok bi dio sredstava ostao i Distriktu.  S obzirom na složenost procesa javnih nabavki i ostalih procedura, Bulatović je mišljenja da bi Distrikt najkasnije do početka naredne godine mogao zasjati led rasvjetom.

Zamjena svjetiljki neće ići fazno, već u kompletu za područje cijelog Distrikta u roku od šest mjeseci.

 

Izvor: Radio BDBiH

Comments

comments

Pročitajte još

Priča učiteljice koja tjera suze na oči

Zvala se gospođa Nada. Prvog dana školske godine u petom razredu svojim učenicima ispričala je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)