Naslovna / Krepšić / Rakijada kod kuma Vinka – Video

Rakijada kod kuma Vinka – Video

Tradicija pečenja rakije postoji od kada je i Posavine. Rakija, šljiva, posavska “vatrena voda” ili pak neko drugo ime  je piće kojim se izražava dobrodošlica, daruje prijateljima, uzimanje u umjerenim količinama, tvrde znalci, dobra je za zdravlje, ali, i za dobro raspoloženje.

Ništa značajnije u životu naših ljudinije prolazilo bez nazdravljanja rakijom. Bez nje se nije moglo svadbovati, ‘tračiti’ blagoslov, dizati građu, slaviti krštenje ili krizmu ili bilo koji drugi društveni čin. Ili, jednostavno počastiti se sam u svojoj kući. Govorilo se da je rakija dobra u granicama, za zdravlje, za otvaranje teka, za bolje raspoloženje.

A njega ne nedostaje kada se peče rakija jer taj “zahtjevan” zadatak potraje i danima. Gotovo je to društveni događaj jer procedura pečenja okupi prijatelje, poznanike, čak i rodbinu. Svi se okupe oko kazana ili kako ga zovu u Posavini “vesele mašine” i svako malo uz kazan se začuje i poneka izvorna .

Vinko Anić iz Krepšića već jedan duži  niz godina peče rakiju od grožda kako sam reče ne radi same rakije nego radi druženja. Želja mu je okupiti prijatelj, mještane svoga sela te uz rakijadu kako se to danas populano zove obilježiti tu tradicionu feštu na najbolji mogući način.  Tako je bilo I ove godine, oni koji nisu mogli doću pozvani su do godine poručuje Vinko. Ovaj put na trpezi je preko dana bio gril a navečer čobanac koji kuma Mira i te kako zna pripremiti.

Comments

comments

Pročitajte još

Uskrs u Krepšiću – Video, slike

Najstariji i najveći kršćanski blagdan Uskrs, spomen uskrsnuća Isusa Krista kao temelja kršćanske vjere, slavio …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)