Naslovna / Religija / Nismo ušli u vrijeme Božje kazne, nego u milosno vrijeme

Nismo ušli u vrijeme Božje kazne, nego u milosno vrijeme

Najdraži prijatelji!

Život je na neki način (za)stao, ali moj nije. Kod mene dosta slično ako ne i dinamičnije. Ovim se pravdam što se češće ne javljam ili što se već nisam javio. Doduše imamo još jednog paroka, ali on se više Bogu moli za sve nas, a to je i korisnije. 

Kao ptice selice i mi ovih dana mislima letimo u rodni kraj, u najdraži kraj. Otiđemo i brzo se vratimo. Sanjamo i trijeznimo se. Ne znamo što je san a što java. Brojimo dane i tjedne, tražimo kraj i zadjnji broj, a on ko naša ravnica… nikako do zadnjeg, nikako do kraja. 

Tko nam može reći kad je kraj. Najteži i najskuplji odgovor. Ovo nas vrijeme i iščekivanje iscrpljuje više od posla i godina života. 

Na društvenim mrežama ovih tjedana svi traže tumačenje događaja. Svi bi tako rado uključili i Boga da i on kaže koju, ako ima kakav zadovoljavajući odgovor. Pa kad on već neće, onda mnogi pokušavaju govoriti u Njegovo ime. 

Zašto! Zašto sve ovo? Tko je kriv! Tko je odgovoran? Priroda, ljudi ili Bog? Je li ovo Božja kazna. Ako nije, što nas On od ovoga ne izbavi. Ako jest, je li onda istina da nas ljubi neizmjerno i bezuvjetno. Ako nas tako ljubi kako nam može sve ovo dati. Itd. 

I ja se – da prostite, evo uključujem u ovu raspravu. Ne znam točno što je uzrok, i odgovor na ovo pitanje ću za sada zaobići. Pokušavam iščitat smisao događaja, poruku. A nju potražimo u Bibliju. 

Biblija je naime paradigma ljudskog i Božjeg ponašanja. Izrael je kroz svoju povijest uvijek prolazio kroz razne nevolje. Uzrok njegovih nevolja se mogao protumačiti i čisto ljudski kao što i mi danas tumačimo povijesne događaje (pa i koronu). Ali proroci su u svemu vidjeli i prst Božji. Bog je Izraela pripuštao njegovim odlukama i posljedicama istih, te u situacijama u koje su nakon toga upadali, čistio njihov odnos prema sebi i jednih prema drugima. Jer ako čovjek ne slijedi Boga i njegovu riječ, ako slijedi samo svoju misao, prije ili poslije uništava sebe, međusobne odnose i prirodu. Čovjek nije kadar sam sebe voditi. Čovječanstvo treba vođu, i taj vođa mora biti čovjek Božji. Jer ako nije, jao onima koji ga slijede. 

Dakle, moglo bi se reći da je za situaciju u kojoj jesmo prije svega kriv čovjek. A ljubav i mudrost Božja “koristi” ovu sitaciju da se pročistimo; da presložimo svoj život, da se otvorimo Njemu i jedni drugima. 

Ne zaboravimo da je pustinja, izloacija, za Izrael bila najmilosnije vrijeme. U pustinji se Izrael formirao kao narod. Najjače iskustvo Boga, Izrae je doživio u pustinji. U izolaciji se i Isus rodio, a izoliran od svih, umro je. I upravo ta izolacija, samoća, pripravila je najveći događaj u povijesti čovječanstva – Njegovo uskrsnuće! 

Stoga, ne bojmo se! Ako čovječanstvo danas ulazi u svoju pustinju, onda znači da to isto čovječansvo očekuje usksrnuće. Nismo ušli u vrijeme Božje kazne, nego u milosno vrijeme. U ovom vremenu prividne Božje šutnje, sazrijeva zrno koje će svoj plod donijeti nešto kasnije. 

Zato dobro iskoristimo ovo vrijeme Velike subote, dan Božje šutnje koji može potrajati više tjedana i mjeseci. Nemojmo dakle živjeti u budućnosti, ni u prošlosti kolikogod nas nostalgija vuče, nego u sadašnjosi. Bit će vam puno lakše a i Boga ćete naći samo u sadašnjosti. Učimo se živjeti u Njegovoj prisutnosti. On je tu, kod tebe u tvojoj obitelji. On te ljubi. Nije odsutan, govori ali malo drugačijim jezikom nego do sada.

Učimo iznova živjeti jedni s drugima. Otkrijmo vrednote koje smo zaboravili. I iznad svega, bolje otvorimo oči kako bismo vidjeli Boga u svom stanu i srcu. Najbolja učiteljica života i životnih odnosa je Marija. Prepustimo joj se ovih dana. Molimo krunicu. Posvećujmo se Njezinom Srcu. Činimo to svaki dan. To je danas najpotrebnije. 

Najjdraži prijatelji! Blagoslovljen Vam bio Uskrs! U Njega vjerujemo i Njemu vjerujemo. Mi smo Njegovi. Djeca i učenici Boga koji je pobijedio tamu i smrt. Budimo ponosni što smo kršćani i zahvalni svojim precima koji su nam prenijeli vjeru u Krista Boga! S njima smo povezani makar nismo pored njih ovih dana. Ali u duhu jesmo. 

I na kraju malo EPP:

Ako imate volje i vremena na valovima RM možete moliti krunicu u tri termina tijekom dana: u 9:00, 16.15 i 21:00h. U ovom zadnjem terminu svaku večer (osim nedjelje) posvećujemo obitelji Bezgrešnom Srcu Marijinu. RM osim toga svaki dan u 18:00 prenosi sv misu a nedjeljom u 10.30 (ili 11:00) te u 18:00h. Od ovog ponedjeljka misom sa propovijedi se spremamo na svetkovinu Božjeg milosrđa. Pridružite nam se. 

Možete nas pratiti putem interneta na web adresi: www.radiomarija.ba I putem android aplikacije Trgovina play: preuzeti aplikaciju pod nazivom – Radio Marija BiH

Nismo savršeni, ali se Bogu možemo moliti zajedno. Bog Vas sve blagoslovio i mir Uskrslog neka ispuni vaša srca!

Vaš p. Mato  

Comments

comments

Pročitajte još

Priča učiteljice koja tjera suze na oči

Zvala se gospođa Nada. Prvog dana školske godine u petom razredu svojim učenicima ispričala je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)