Naslovna / Krepšić / Krepšićani proslavili zaštitnika svoga sela – Video

Krepšićani proslavili zaštitnika svoga sela – Video

Svake godine 13. lipnja, slavimo jednog od najomiljenijih svetaca u Katoličkoj Crkvi, sv. Antu Padovanskog. Slovi za jednog od najomiljenijih svetaca. Vjernici mu se rado mole.

Njegov blagdan slave kao veliku svetkovnu. Njemu se obraćaju u svojim molitvama i zavjetima ne samo katolici nego također  muslimani i pravoslavci…

Mole mu se i zazivaju ga kod opsjednuća, protiv sila zla i u svakojakim katastrofama.

Smatraju ga zaštitnikom siromašnih, trudnica, ribara, starih ljudi, pošte, brodoloma, gladovanja, izgubljenih stvari, žetvi i putnika.

I ove godine na blagdan svetog Ante Padovanskog krepšićani su  poput njihovih predaka slavili I molili poljski blagoslov,  upravo u onom istom  kapelskom dvorištu  pred kipom sveca omiljenog ne samo u Bosni I Hrvatskoj nego I širom svijet . Kao i proteklih godina na dan blagoslova dolazi dosta  naroda sa strane osobito rodbina iz drugih župa.

Uz našeg župnika Matu ovom svečanom događaju nazočio je i pater Mato Anić koji je uz prigodnu propovijed predvodio i misno slavlje, sam čin posvete polja vodio je vlč. Anto Stjepanović.

Kapelica u centru mjesta posvećena omiljenom svecu, oduvjek je smatrana simbolm sela Krepšića, dok samog sveca sv. Antu Padovanskog krepšićani smatraju zaštitnikom svoga sela.

(Slike i video za krepsic.com priredili; Ilija Antunović i Stjepan Perikić)

Comments

comments

Pročitajte još

Njemačka televizija snimila dokumentarac o BiH: Zemlja vodopada i netaknute prirode

Njemački javni emiter ARD objavio je dokumentarac o Bosni i Hercegovini čiji su autori Nina …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)