Naslovna / Krepšić / Uskrs u Krepšiću – Video

Uskrs u Krepšiću – Video

Najstariji i najveći kršćanski blagdan Uskrs, spomen uskrsnuća Isusa Krista kao temelja kršćanske vjere, slavio se i ove godine u župi Krepšić, po riječima mnogih iako su mjere pandemije mnoge spriječile, posjet je bio dosta velik.

Svečani blagoslov hrane je obavljen kao i proteklih godina tradicionalno na Veliku Subotu. Treći dan Vazmenog trodnjevlja pod Misom u 18.00 sati župljani su se okupili oko ognja kojeg je blagoslovio župnik Mato. Tim je plamenom upalita uskrsna svijeća koja predstavlja samog Isusa Krista. Upravo tim bdijenjem vjernici započinju slaviti Uskrs.

Za proslavu velikog blagdana sprema se svečana jela te pripremaju razni kolači, ono što djecu posebno veseli je bojanje uskrsnih jaja. Blagdan je to čestitanja i darivanja napose crkvenih pjesama u slavu Uskrsa. Svečano Misno slavlje u 11.00 sati predvodio je i prigodnom propovijedi popratio vlč. Mato Mikičić .

U ranokršćansko doba Uskrs se slavio svake nedjelje, a od 2. stoljeća slavi se jedanput godišnje nakon prvoga proljetnog punog mjeseca, između 21. ožujka i 25. travnja

Comments

comments

Pročitajte još

Priča učiteljice koja tjera suze na oči

Zvala se gospođa Nada. Prvog dana školske godine u petom razredu svojim učenicima ispričala je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)