Naslovna / Vijesti / TAJNA GROBA BROJ 4.

TAJNA GROBA BROJ 4.

Jesu li u Bojni na glinskom području, tik uz granicu s BiH, arheolozi pronašli novog hrvatskog vladara, možda će biti poznato nakon što se na ovom lokalitetu završe istraživanja. No, sigurno je da knez koji je pronađen u Bojni otvara novo poglavlje hrvatske povijesti.

Kada je u ljeto 2015. na Brekinjovoj kosi, nedaleko od Bojne, pronađen grob broj 4, nitko nije slutio da su arheolozi pronašli novog kneza. To je postalo jasno iz bogate pogrebne opreme koja je izlazila na vidjelo. I neki drugi od ostalih 36 do sada pronađenih i istraženih grobova pokojnika i pokojnica na toj lokaciji bili su bogato opremljeni, no grob kneza jedinstven je u ovom dijelu Hrvatske. Nepoznati moćnik pokopan je s luksuznim srebrnim, pozlaćenim ostrugama s garniturom za pričvršćivanje, privjeskom od zlata s gorskim kristalom, zlatnim solidom bizantskog cara Konstantina V. Kopronima te odjećom protkanom zlatnim nitima.

– Na Brekinjovoj kosi više je od 30 grobova istraženo. Mi i dalje istražujemo, rade se analize, a još nisu gotove sve konzervatorske i restauratorske obrade. No, izlazimo s tim da bi se javnost upoznala s obzirom na važnost nalaza – kazuje nam dr. sc. Marijana Krmpotić za Večernji list.  Znanost zna za donjopanonsku kneževinu, pretpostavljalo se da joj je središte bilo u Sisku. Zna se za Ljudevita Posavskog, a bilo je i pojedinačnih slučajnih nalaza iz tog razdoblja, no dokaza o nekom političkom središtu iz tog razdoblja na ovom području nije do sada bilo. Je li knez iz Bojne Ljudevit Posavski?

– Ne možemo povezati i dati ime i prezime ljudima i moćniku koji je tamo pokopan, to još mogu biti tek pretpostavke. Ni u Crkvini se ne zna tko je pokopan, tamo je više grobova bogate elite, ali ih nismo imenom i prezimenom identificirali. Znamo zasad tek i da je knez iz Bojne pripadnik elite – Objašnjava dr. sc. Krmpotić. Sama pronađena oprema franačkog je porijekla, no to ne mora značiti da je ovaj banovinski knez bio u dobrim odnosima s Francima, možda je to bio ratni plijen, možda znak zahvalnosti franačkog vodstva za pomoć pri netom završenim ratovima s Avarima na sjeveru ili mito za neke druge usluge.

– No, činjenica je, prema položaju ostruga u grobu, da su oni znali kako se nose te ostruge franačke proizvodnje, bili su u doticaju s onima koji su h nosili i vidjeli su kako treba nositi to što su dobili – napominje dr. sc. Krmpotić.

Velika važnost

Na lokaciji su pronađeni nalazi iz razdoblja od druge polovice 7. stoljeća do 9. stoljeća, no na izložbi su se prezentirali najvažniji nalazi četiriju grobova iz kasnog 8. i ranog 9. stoljeća. U to vrijeme, kazuje Krmpotić, ovdašnji su stanovnici došli u doticaj s karolinškim carstvom i etablirao se elitni sloj. Njih prate i luksuzni predmeti poput ovih pronađenih uz kneza iz Bojne. Uz njega je pronađen i zlatnik Konstantina V. Kopronima koji je vladao Bizantom od 741. do 775. U znanosti je dosta prijepora jesu li zlatnici koji prate pokope elite oznaka datacije ili same pripadnosti eliti. U ovom slučaju radiokarbonske su analize pokazale da je grob kneza ipak nešto mlađi od zlatnika pa ga zasad smatraju dokazom elitnog statusa. I zlatnik je poseban jer je riječ o jedinom do sada u svij

– Je li knez iz Bojne bio vladar, ne bih išla tako daleko. To je osoba koja je imala neku moć, no je li bio vladar, u kakvom je svojstvu bio, u kakvom je odnosu bio s drugim silama oko njega – jer s istočne strane avarski kaganat još postoji, a sa zapada dolazi Franačko Carstvo – to ne znamo još. Koja je njegova uloga bila, teško je sada reći. No, imao je svoju ulogu u kontinentalnom dijelu današnje Hrvatske – zaključuje na temelju sadašnjih nalaza istraživanja dr. sc. Marijana Krmpotić.

Nastavljaju se istraživanja i ove godine na lokaciji, a paralelno se u Hrvatskom restauratorskom zavodu provodi obrada starih nalaza. Tko zna što sve skriva Brekinjova kosa pokraj Bojne, možda i konačne dokaze o novom hrvatskom vladaru na ovom području.

vecernji.hr

 

Comments

comments

Pročitajte još

Tuzla – grad soli – ostaje bez soli!

Još od doba Ilira bilo je poznato da se na području današnje Tuzle nalaze zalihe …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)