Naslovna / Religija / Demant vijesti o navodnom prelasku bratića i sestre kardinala Puljića na islam

Demant vijesti o navodnom prelasku bratića i sestre kardinala Puljića na islam

U džematu Kalibunar u Travniku jučer su dvije osobe primile islam kao vjeru, a jedna od njih je i Danko, bratić vrhbosanskog nadbiskupa Vinka Puljića, koji je uzeo novo ime Emir.

Informacija o ovom događaju objavljena je i na Facebook stranici džemata, a na svom profilu objavio je i imam džemata Aljo ef. Cikotić koji je naveo da su petog dana ramazana bili počašćeni prelaskom na islam dvije osobe koje je Allah uputio.

“Hvaljen neka je Allah koji nas je na Pravi put uputio; mi ne bismo na Pravome putu bili da nas Allah nije uputio.” (Bedemi, 43.)”, stoji u opisu uz prateće fotografije samog čina u džamiji na Kalibunaru.

Osim Danka, islam je primila i Antonija koja je izabrala i novo ime Ajša – Aysha.

Proces prelaska na islam podrazumijeva izgovaranje “šehadeta”, odnosno, prvog islamskog šarta/činjenice, da postoji jedan Bog te da je Muhammed posljednji Božiji poslanik, prenosi Klix.ba

 

Demant biskupije;

Povodom naslova i vijesti na pojedinim portalima kako su bratić i sestra Vinka kard. Puljića prešli na islam, a s ciljem istinitog informiranja, obavještavamo svekoliku javnost kako je riječ o lažnoj vijesti.

Izvjesnog gospodina Danka Puljića, koji je predstavljen kao kardinalov bratić – sin kardinalova brata i koji je u Travniku promijenio vjeru, vrhbosanski nadbiskup osobno ne poznaje i zajedničko im je jedino prezime. U Bosni i Hercegovini postoji više loza Puljića te kard. Vinku nije poznato da su on i spomenuti gospodin u bilo kakvom srodstvu, a sigurno nisu bliži rod.

Isto tako, gnusna je laž da je sestra kardinala Puljića prije 20 godina prešla na islam.

U priopćenju Vrhbosanske nadbiskupije, koje potpisuje mr. don Dražen Kustura, predstojnik Ureda za odnose s javnošću i  glasnogovornik Vrhbosanske nadbiskupije, apelira se na sve novinare i medijske djelatnike da poštuju načela novinarske etike te da u javnosti ne plasiraju lažne, senzacionalističke i neprovjerene informacije.

J.P., Katolicki tjednik

Comments

comments

Pročitajte još

Drenava, 7.4.2024.

DRAGI POSAVCI I POSAVKE Pokrenuli smo jednu pobožnu inicijativu vezanu uz naš zavičaj. Riječ je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)