Naslovna / Vijesti / Zašto se kaže da mačke imaju devet života – Video

Zašto se kaže da mačke imaju devet života – Video

Kada su u pitanju mačke, postoje brojna vjerovanja i mitovi o njihovom uticaju na život ljudi. Osim priča o crnim mačkama, tvrdi se i da mačke imaju devet života. Zašto se to kaže i ima li tu istine?

Odakle potiče poznato vjerovanje o devet života

Ukoliko krenete u posjetu mačkoljupcima u raznim krajevima svijeta, uočićete da kod svih njih postoji legenda o višestrukim životima omiljenih nam kućnih “lavova”, piše apetit.rs.

Međutim, ono što se razlikuje je broj života koje mačka navodno ima.

Negdje je taj broj devet kao što je to slučaj kod nas, a negdje je recimo sedam ili šest. Sve zavisi od lokalnih priča i običaja.

Ukoliko baš analiziramo odakle broj devet čitavoj ovoj priči, postoje dvije mogućnosti. Jedna je da legenda o devet mačjih života potiče iz Kine, gdje se ovaj broj smatra srećnim. Druga mogućnost je da je priča krenula iz Egipta, gdje su mačke veoma cijenjene i izjednačavaju se sa božanstvom. Naime, vrhovni egipatski bog Ra često je prikazivan u obliku mačke, a po legendi on je stvorio još osam vrhovni bogova iz svog tijela.

Odakle mački nekoliko života

Sada kad znamo odakle ideja o broju devet, da vidimo odakle ideja o nekoliko mačjih života. Legenda je najvjerovatnije potekla od predanja da se mačka uvijek dočeka na noge, da je izdržljiva, da se brzo oporavlja, i da se svaki put “vrati” među žive.

Možda ipak da pogledate video koji će vam dosta toga reći…

 

Comments

comments

Pročitajte još

Njemačka televizija snimila dokumentarac o BiH: Zemlja vodopada i netaknute prirode

Njemački javni emiter ARD objavio je dokumentarac o Bosni i Hercegovini čiji su autori Nina …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)