Naslovna / BiH / Počeli Dani hrvatskog filma “Ivo Gregurević” u Orašju

Počeli Dani hrvatskog filma “Ivo Gregurević” u Orašju

Bosanska posavina sinoć je postala centar kulture – u Orašju su počeli 26. dani hrvatskog filma “Ivo Gregurević”. Prije svečanog otvorenja položeni su vijenci na grob tvorca i idejnog začetnika – legendarnoga hrvatskoga glumca.

Nakon polaganja vijenaca, u sportskoj dvorani u Orašju glumci Hrvatskog narodnog kazališta Osijek Gradskog kazališta Joza Ivakić iz Vinkovaca Orašja odigrali su skraćenu i adaptiranu verziju predstave ‘Hamleta u selu Mrduša Donja’, prilagođenu aktualnom vremenu i prostoru Orašja.

…………………………………………………………………………………………………………………………………….

(Galerija slika: izvor https://min-kulture.gov.hr/)

…………………………………………………………………………………………………………………………………………..

– Zaista mi je drago da je i festival nazvan njegovim imenom nakon njegove prerane smrti i da se zapravo i dalje razvija i kolege dolaze, nastavlja se ta tradicija koju je on započeo i da mi, koji stvaramo hrvatske filmove, i ovdje u bosanskoj posavini imamo sve više publike, izjavila je hrvatska ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek koja je kao izaslanica premijera Andreja Plenkovića otvorila festival.

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, podsjetio je, pak, da su ti filmski susreti počeli još u ratnim vremenima, prije 26 godina:

– To je najbolji način spajanja hrvatskog naroda s obje strane granice, poručio je Milas.

Festival okuplja renomirana imena hrvatskog glumišta. Nagrada “Ivo Gregurević” – za izniman doprinos hrvatskoj kinematografiji – otišla je u ruke Zrinke Cvitešić Gorana Grgića.

Pokrovitelji su Filmskog festivala u Orašju hrvatski premijer Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović.

Publika će u vrhunskim filmovima hrvatske produkcije uživati do 4. rujna.

magazin hrt.hr

Comments

comments

Pročitajte još

DOBRO JE ZNATI – Jeli slanina stvarno zdrava

Često čujemo da slanina nije zdrava i da je treba jesti što manje, ali je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)