Naslovna / Posavina / S dvije doze cijepljeno 27 posto Brčaka

S dvije doze cijepljeno 27 posto Brčaka

Od početka procesa imunizacije protiv koronavirusa u Brčko distriktu, do sada je prvom dozom cijepljeno gotovo 18.000 građana, a cjelokupan proces imunizacije je završilo gotovo 16.000 punoljetnih građana, odnosno 27 posto.

Prema podacima s terena, cijepljenje teče redovnom dinamikom, no zainteresiranost stanovništva je u posljednje vrijeme ipak djelimično smanjena.

Na vakcinaciju bez najave dnevno se odazove preko stotinu građana, a samo nekolicina zainteresovanih prilikom pregleda kod ljekara ne bude u mogućnosti proći proces vakcinacije u tom trenutku.

Građanima su dostupne sve vrste vakcina izuzev Džonskon i Džonson, a za proces imunizacije nije potrebna prethodna najava, kaže Denis Šehanović, sekretar Crvenog krsta Distrikta.

“Dostupno je tzv. kinesko cjepivo, Fajzer, Sputnjik V i Moderna. Za sve je cijepljenje u potpunosti otvoreno, bez najave, jedina stvar je to što zbog velike količine doza u jednoj bočici, nekih 12 doza, građani budu zamoljeni da malo pričekaju, dok se za spomenuto cjepivo ne prijavi troje do četvoro ljudi“, kaže Šehanović.

Nedavno je, u skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i brčanskog zdravstva, odnosno Kriznog štaba, započela i imunizacija trećom dozom za starije osobe, što je obavilo već oko 550 građana.

Vakcinaciju protiv koronavirusa bez prethodne najave moguće je izvršiti svakog dana od 8 do 18 sati na punktu smještenom u brčanskom Omladinskom centru.

/radio brčko/

Comments

comments

Pročitajte još

DOBRO JE ZNATI – Jeli slanina stvarno zdrava

Često čujemo da slanina nije zdrava i da je treba jesti što manje, ali je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)