Naslovna / BiH / „Dan uljarica“ održan u Brčkom

„Dan uljarica“ održan u Brčkom

Institut za razvoj i unaprjeđenje poljoprivrede Brčko – IRUP i kompanija „Bimal“ jučer su u sali Evropskog univerziteta organizirali „Dan uljarica“ posvećen prepoznavanju, razvoju i održavanju proizvodnje uljarica u BiH.

„Sadašnja kriza, koja je nastupila u svijetu, dovela je do poremećaja cijena i mislim da je to osnova da poljoprivredni proizvođači, prerađivači i politika prepozna da trebamo iskoristiti prirodni potencijal, a domaći kupci da kupuju domaće proizvode i na taj način da postignemo da domaćom proizvodnjom spasimo ekonomiju BiH“, kazao je Ševal Suljkanović, izvršni direktor za ekonomska pitanja „Bimala“.

Na području Distrikta poticaji u poljoprivredi su veoma visoki, međutim poljoprivredni proizvođači nemaju dovoljno interesa za proizvodmju uljarica, konstantirao je predstojnik vladinog Odjela za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Milenko Ninković.

„Trebalo bi sigurno poraditi na povećanju proizvodnje uljarica, on je otprilike konstatntan s blagim povećanjem. Negdje oko 200 ha se zasije suncokretom, oko 150 ha uljanom repicom i oko 2.100 ha sojom što bi se svakako moglo unaprijediti“, istaknuo je Ninković.

U susjednoj Županiji Posavskoj, veoma je zastupljena proizvodnja uljarica, kazao je ministar Poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ŽP, Mato Brkić.

„U zadnjih šest godina se proizvodnja uljarica u Županiji Posavskoj povećala za otprilike 40%. Možemo se pohvaliti da se na našem području odvija do 85-90% ukupne proizvodnje uljarica na području FBIH, a to je oko 4.000 ha“, istaknuo je Brkić.

I u Federaciji BiH i Republici Srpskoj se zadnjih godina značajno povećala proizvodnja uljarica, a tako i suradnja s „Bimalom“ kao jedinom domaćom tvornicom za preradu uljarica i proizvodnje jestivog ulja, istaknuli su predstavnici resornih entitetskih ministarstava Šemsudin Dedić i Saša Lalić.

Poskupljenja repromaterijala od mineralnih gnojiva, sjemena i goriva utječe na to da su troškovi u poljoprivrednoj proizvodnji dosta veći, a iz Federacije BiH i Republike Srpske najavljuju veću novčanu podršku poljoprivrednim proizvođačima.

Na današnjem “Danu uljarica” je upriličena i prezentacija zagarantiranih cijena za žetvu 2022. godine te dodjela priznanja sudionicima i završna riječ koju je uputila Azalea Suljkanović, direktorica Instituta za razvoj i unaprjeđenje poljoprivrede IRUP.

izvor; radiobrcko

Comments

comments

Pročitajte još

Priča učiteljice koja tjera suze na oči

Zvala se gospođa Nada. Prvog dana školske godine u petom razredu svojim učenicima ispričala je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)