Naslovna / Svijet / Danas je prvi dan proljeća: Zašto danas a ne 21. 03. kako su nas učili…?

Danas je prvi dan proljeća: Zašto danas a ne 21. 03. kako su nas učili…?

Dolaze ljepša vremena, dani će nam biti topliji i duži, a istovremeno se i priroda budi iz zimskog sna. Zanimljivo je da već dvadesetak godina ono stiže i dan ranije nego smo učili u školi.

Službeno danas, 20. ožujka u 16:33 počinje najljepše godišnje doba – proljeće, kada nastupa ravnodnevica koja najavljuje kraj zime.

Na današnji datum noć i dan bit će jednake duljine. Učili smo kako sva godišnja doba, osim jeseni, počinju 21. u mjesecu, međutim proljeće nam već otprilike dva desetljeća unatrag stiže dan ranije.

Zašto se mijenja datum prvog dana proljeća?

Proljetna ravnodnevica može pasti bilo kada između 19.03. i 21.03. – ovisno o tome kada se Sunce nađe iznad ekvatora Zemlje. Postoje dvije različite metode koje utvrđuju početak i kraj godišnjih doba – meteorološka i astronomska.

Meteorološkom metodom – meteorolozi promatraju godišnja opadanja i rast temperature te stanje u atmosferi. To se određuje klimatološki, praćenjem statistike o temperaturama i koordinira prema kalendaru – kako bi godišnja doba podijelila na četiri tromjesečna godišnja doba. Prema ovoj metodi svako godišnje doba traje tri mjeseca.

Druga astronomska metoda, temelji se na – astronomskim sezonama te se odnosi na položaj Zemljine orbite u odnosu na Sunce. Prema ovoj metodi, astronomski kalendar utvrđuje godišnja doba prema tome kada Zemljina rotacijska os bude na 23,5 stupnjeva u odnosu na orbitu oko Sunca, piše 24sata.

 

Comments

comments

Pročitajte još

HŠK Posušje na treningu u Krepšiću

Nogometni klub Posušje sutra od 15:30 sati očekuje uzvratni susret 1/4 finala Kupa Bosne i …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)