Naslovna / Posavina / Utvrđen osnov za pregovore sa Hrvatskom o mostu Brčko-Gunja

Utvrđen osnov za pregovore sa Hrvatskom o mostu Brčko-Gunja

Savjet ministara BiH utvrdio je prijedlog osnova i imenovao delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma sa Vladom Hrvatske o rekonstrukciji mosta Brčko-Gunja.

Troškove rekostrukcije mosta BiH i Hrvatska snosiće u jednakim po 50 odsto, odnosno BiH će obezbijediti oko pet miliona KM, s obzirom na to da su ukupni troškovi njegove rekonstrukcije, prema do sada raspoloživim podacima, procijenjeni na 10 miliona KM.

Brčko distrikt BiH je za izradu projektno-tehničke dokumentacije odobrio 1,6 miliona KM.

Realizacija ovog projekta omogućiće nesmetani i kontinuirani transport putnika i robe preko ovog mosta.

Na prijedlog Ministarstva komunikacija i transporta utvrđen je prijedlog osnova za zaključivanje memoranduma o razumijevanju i saradnji na realizaciji infrastrukturnih projekata između Savjeta ministara i Vlade Crne Gore.

Cilj je stvaranje pravnog okvira za zajednički nastup dvije zemlje prema trećim zainteresovanim stranama i dostupnim izvorima sredstava za finansiranje infrastrukturnih investicija.

Budući projekti bi omogućili veći protok ljudi, robe, kapitala, usluga i tehnologija i dodatno ubrzali ekonomski razvoj BiH i Crne Gore.

Prijedlog osnova biće dostavljen Predsjedništvu BiH u dalju procedure, a za potpisnika iz BiH predložen je ministar komunikacija i transporta.

Zaključivanjem ovog memoranduma istovremeno se žele podstaći nadležne institucije i privredni subjekti na povećanje obima međusobne bilateralne saradnje i udruživanja s ciljem zajedničkog poslovnog nastupa na trećim tržištima.

Dvije zemlje će putem svojih predstavnika u koordinacionom timu, koji će biti formiran nakon potpisivanja ovog memoranduma, sastaviti listu infrastrukturnih projekata u okvirima svojih nadležnosti, koja će periodično biti revidirana u skladu sa realnim potrebama i zahtjevima građana i privrede.

Savjet ministara BiH ovlastio je direktora Direkcije za evropske integracije Edina Dilberovića da potpiše Pismo saglasnosti za Program teritorijalne saradnje “Interreg šesti-B Euro-MED 2021-2027”, nakon što je usvojio informaciju o ovom programu.

Riječ je o programu koji je nasljednik Interreg transnacionalnog programa Mediteran 2014-2020 (MED), u kojem je BiH ranije učestvovala.

nula49.com

Comments

comments

Pročitajte još

DOBRO JE ZNATI – Jeli slanina stvarno zdrava

Često čujemo da slanina nije zdrava i da je treba jesti što manje, ali je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)