Naslovna / Posavina / Utvrđen osnov za pregovore sa Hrvatskom o mostu Brčko-Gunja

Utvrđen osnov za pregovore sa Hrvatskom o mostu Brčko-Gunja

Savjet ministara BiH utvrdio je prijedlog osnova i imenovao delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma sa Vladom Hrvatske o rekonstrukciji mosta Brčko-Gunja.

Troškove rekostrukcije mosta BiH i Hrvatska snosiće u jednakim po 50 odsto, odnosno BiH će obezbijediti oko pet miliona KM, s obzirom na to da su ukupni troškovi njegove rekonstrukcije, prema do sada raspoloživim podacima, procijenjeni na 10 miliona KM.

Brčko distrikt BiH je za izradu projektno-tehničke dokumentacije odobrio 1,6 miliona KM.

Realizacija ovog projekta omogućiće nesmetani i kontinuirani transport putnika i robe preko ovog mosta.

Na prijedlog Ministarstva komunikacija i transporta utvrđen je prijedlog osnova za zaključivanje memoranduma o razumijevanju i saradnji na realizaciji infrastrukturnih projekata između Savjeta ministara i Vlade Crne Gore.

Cilj je stvaranje pravnog okvira za zajednički nastup dvije zemlje prema trećim zainteresovanim stranama i dostupnim izvorima sredstava za finansiranje infrastrukturnih investicija.

Budući projekti bi omogućili veći protok ljudi, robe, kapitala, usluga i tehnologija i dodatno ubrzali ekonomski razvoj BiH i Crne Gore.

Prijedlog osnova biće dostavljen Predsjedništvu BiH u dalju procedure, a za potpisnika iz BiH predložen je ministar komunikacija i transporta.

Zaključivanjem ovog memoranduma istovremeno se žele podstaći nadležne institucije i privredni subjekti na povećanje obima međusobne bilateralne saradnje i udruživanja s ciljem zajedničkog poslovnog nastupa na trećim tržištima.

Dvije zemlje će putem svojih predstavnika u koordinacionom timu, koji će biti formiran nakon potpisivanja ovog memoranduma, sastaviti listu infrastrukturnih projekata u okvirima svojih nadležnosti, koja će periodično biti revidirana u skladu sa realnim potrebama i zahtjevima građana i privrede.

Savjet ministara BiH ovlastio je direktora Direkcije za evropske integracije Edina Dilberovića da potpiše Pismo saglasnosti za Program teritorijalne saradnje “Interreg šesti-B Euro-MED 2021-2027”, nakon što je usvojio informaciju o ovom programu.

Riječ je o programu koji je nasljednik Interreg transnacionalnog programa Mediteran 2014-2020 (MED), u kojem je BiH ranije učestvovala.

nula49.com

Comments

comments

Pročitajte još

Njemačka pritisnula kočnicu za bh. vozačke dozvole

Odlučio sam napustiti državu jer sam kao vozač vidio mogućnost da mogu bolje zaraditi u …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.