Naslovna / Vijesti / Napokon, Brčko dobija međunarodni aerodrom

Napokon, Brčko dobija međunarodni aerodrom

Poslije dužeg usaglašavanja, u Brčkom je danas prezentiran projekt Međunarodnog aerodroma.

Doc. dr Sašo Murtić iz Novog Mesta, član slovenskog konzorcija preko kojih investiraju strani ulagači u razne projekte širom svijeta, prezentujući projekat istakao je da je pozicija Distrikta veoma dobra kada je u pitanju željeznički, putni, vodeni, ali i vazdušni saobraćaj, koji se može vrlo brzo raširiti na sve strane, i za veoma kratko vrijeme, za par godina, preuzeti mnoge poslove Beogradu, Zagrebu, kao i mnogim drugim aerodromima u ovom dijelu Balkana.

Položaj za aerodrom u Brčkom je idealan, jer je podruučje dosta ravno, a i magla, zbog koje mnogi letovi budu otkazani, nije previše izražena na ovom prostoru.

Izgradnja aerodroma bi privukla mnoge investitore koji bi željeli ovdje proizvoditi, prerađivati i dorađivati.

Projekat je vrijedan 800 miliona evra, a riječ je o materijalima, infrastrukturi i izgradnji, koji bi na kraju ostali Distriktu, pojasnio je Murtić.

Murtić je pojasnio da je riječ o aerodromu srednje veličine s dvije piste, na kojoj bi bilo uposleno oko 1.000 radnika.

Treba naglasiti da srestva nisu upitna a Investitori imaju samo jedan uvjet, a to je da sa zakonske strane, odnosno administrativno sve bude uredno.

Izgradnja bi počela već krajem ljeta, otvorenje i prvi mežunarodni let bio bi do kraja iduće godine naglašava gospodin Murtić.

Gradonačelnik Brčko distrikta gos. Esad Kadrić je poručio da će s naše strane sve biti neophodno odrađeno kako bi došlo do realiziranja ovoga projekta, dok je na slovenačkom konzorciju da uvedu investitora u posao.

Svim posjetiteljima našeg portala a napose građanima Brčko distrikta želimo sretan 1. april (travanj), smijemo se ovim povodom bar nakratko našalit.

krepsic.com

Comments

comments

Pročitajte još

Njemačka pritisnula kočnicu za bh. vozačke dozvole

Odlučio sam napustiti državu jer sam kao vozač vidio mogućnost da mogu bolje zaraditi u …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.