Naslovna / Krepšić /  Početak Komasacije u Krepšiću – Video

 Početak Komasacije u Krepšiću – Video

U prostorijama MZ. Krepšić 2 u četvrtak 26. 05  u 15.00 sati održan je sastanak mješta sela i prestavnika Vladine komisije za komesaciju u Brčko distirktu sve sa ciljem da bi se prisustni upoznali o pojedinostima vezano na ovu temu.

Kako bi se došlo do željenih ciljeva Vlada Brčko distikta je u ovaj projekt  zadnjih par godina uložila 200.000 maraka, odradito više radnji koji nam kompletiraju ovaj projket, urađena je tenderska dokumentacija i odabran izvođač tehničkih radova, a to je GISSOFT Bijeljina.

U jednom iscrpnom i opširnom izlaganju prisutnim mještanima se obratio i gos. Obrad Dragičević dipl.ing. geod. Direktor spomenutog poduzeća.

Komesacija se radi isključivo na poljoprivrednom zemljištu, zbog toga se prvo utvrđuju granice izmeđju građevinskog i poljoprivrednog zemljišta i zemljišta koje iz nekih razloga nije predemet komesacije a nije građevinsko zemljište.

Osnovni cilj komesacije je uređenje poljoprivrednog zemljišta, ukrupljavanje posjeda koji omogućava i značajniju poljoprivrednu proizvodnju. Umjesto dosadašnjih trideset manjih parcela imali bi dvije ili ti veće.  Pod uređenjem se podrazumijeva izgradnja putne i kanalske mreže i dovođenje zauzetog zemljita u stanje pogodno za obradu.

Kako bi se izašlo u susret mještanima planira se odrediti termine u kojim bi građanima u ovim prostorijama bilo predočeno njihovo katarstrsko stanje kako bi se svako  pojedinačno mogao usaglasiti o točnosti podataka. U slučaju nekih nepravilnosti išlo bi se na rešavanju istih. Termin koji bi svakoko odgovarao mnogima koji borave vani je vrijeme godišnjih odmora.

Površina katastarske opštine Krepšić iznosi ca.1170 hektara u komesacionom području ćemo imati kad se odbiju šume građevinska i druga područja oko 850 hektara iznosi gospodin Dragičević. Prvi korak svakog pojedinca koji je vlasnik određenog posjeda u Krepšiću je da se pojavi u što skorije vrijeme radi utvrđivanja točne kvadrature posjeda koji neosporno pripada vama, sve dodatne informacije o daljnim koracima dobit ćete na istom mjestu.

Comments

comments

Pročitajte još

Priča učiteljice koja tjera suze na oči

Zvala se gospođa Nada. Prvog dana školske godine u petom razredu svojim učenicima ispričala je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)