Naslovna / Vijesti / Danas je počelo ljeto, pred nama je najduži dan u godini

Danas je počelo ljeto, pred nama je najduži dan u godini

Prvi dan ljeta označava se ljetnim solsticijem koji je započeo danas i trajat će do 23. rujna.

Oko solsticija, kretanje Sunca prema sjeveru na nebu izgleda kao da nakratko zastaje prije nego što promijeni smjer u narednih šest mjeseci.

Sunce prati svoju najdužu i najvišu putanju kroz nebo, a izlazak i zalazak sunca možete promatrati na njegovim najsjevernijim točkama duž horizont, piše Klix.

Solsticij, ekvinocij i godišnja doba se javljaju jer Zemlja ne kruži oko Sunca potpuno uspravno. Umjesto toga, Zemljina os je nagnuta za oko 23,5 stupnjeva, što uzrokuje da svaka hemisfera prima različite količine sunčeve svjetlosti tijekom cijele godine.

U lipnju je sjeverna hemisfera nagnuta prema suncu, što nam donosi više direktne sunčeve svjetlosti i toplije temperature. U međuvremenu, na južnoj hemisferi, 21. lipanj označava prvi dan zime i najkraći dan u godini.

Dnevno vrijeme na ljetni solsticij ovise od geografske širine – što se više približavate sjevernom polu, sunce provodi više vremena iznad horizonta.

Meteorolozi i klimatolozi definiraju ljeto kao najtoplija tri mjeseca u godini, od 1. lipnja do 31. kolovoza.

Ljudi su kroz povijest slavili solsticij ritualima kao što su lomače i ceremonijalni plesovi kako bi obilježili prolazak godišnjih doba. Neke drevne kulture, kao što su Maje ili Asteci, čak su izgradile posebne spomenike kako bi obilježile promjenjivu putanju Sunca na nebu.

 

Comments

comments

Pročitajte još

Tuzla – grad soli – ostaje bez soli!

Još od doba Ilira bilo je poznato da se na području današnje Tuzle nalaze zalihe …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)