Naslovna / Krepšić / MOJ OSVRT I MOJI PRIJEDLOZI

MOJ OSVRT I MOJI PRIJEDLOZI

Ovo ljeto po prvi put sam bio više dana u selu pa sam mogao zapazit stvari koje do sada nisam. Zato bi htio s vama svima podijelit neka svoja zapažanja. Ići ću
redom po točkama.

1. Jubilej!

Htio bih zahvalit svima vama koji ste se aktivno uključili u organizaciju Jubileja. Neću nabrajat poimence, ima vas puno a i opasnost je da nekog zaboravim.
Uvijek se može malo više i bolje, ali dali ste maksimum od sebe, radili ste s ljubavlju i to je ono što se osjetilo. A kad vas pohvale i svećenici koji su bili na
proslavi (pa i onaj iz Vidovica, gdje se toga puno događa i obilježava), onda to govori o nekoj realnosti i razini.
Obnovljena je kuća i crkva, organiziran je ručak i glazba, trodnevnica i ono što se vezalo uz nju (žao mi je što nije odaziv bio veći). Toliki broj osoba u narodnoj
nošnji je rijetko viđeno kod nas. Organiziran je ručak i glazba za sve goste. Portal koji nas je pratio, zidni pano koji je privukao veliku pažnju, imali smo svoj štand i prvu knjigu o Krepšiću. Sve je bio medijski popraćeno. Mnogi od vas su dali i svoj novčani dar da se sve ovo financijski pokrije. Bog vas blagoslovio i nagradio.

2. Knjiga

Knjiga donosi puno toga vrijednoga, jedinstvenoga, da ne nabrajam sve redom, ali ima i jedan velik nedostatak. Na njega bi se htio osvrnut. On se odnosi na opis obitelji. Ima tu netočnosti, neistina i neprovjerenih podataka vezano za članove obitelji, obnovu i (ne)povratak. Do sada sam se čuo sa jednom osobom koja mi je neposredno svratila pažnju na netočnosti iz svoje obitelji, a prije nekog vremena posredno sa još jednom. Kao onaj koji je pripremio knjigu za tisak, osjećam se (su)odgovornim i htio bih sve to popravit. Pripremit ću drugo izdanje ali tako što ću poglavlje o obiteljima izdvojit u posebni dokument i poslati Perici, moleći ga da dokument objavi na portalu (da vam bude
dostupan). Pozivam sve vas da ispravite sve netočnosti koje se odnose na vašu obitelj (s podacicma do 2009 god.), da formulirate onako kako je objektivno i da mi vratite na moj mail (pater.anic@gmail.com). Isto tako ako ste u međuvremenu našli još starih slika (predratnih i ratnih) da mi pošaljete da i njih objavim. Vjerojatno nećemo stići sve pripremit za patron, ali možemo za Svi svete ili za Božić. Tako ćemo ispravit nepravdu onima kojima je nanešena. Molim sve njih još jednom za oprost.

3. Monografija

Opet o knjizi. Bilo bi dobro da ovaj Jubilej ovjekovječimo jednom vrijednom monografijom. Tvrdi uvez, puno slika i nešto teksta. Spreman sam pomoći, ali kao najsposobnije za pripremu monografije vidim Pericu (slike) i Pepu (tekst). Treba oformit jednu ekipicu i da to izdamo do idućeg turnira (2023). Neka ostane za pamćenje. Vjerujem da bi to svaka obitelj iz Krepšića rado imala na svojim policama.

4. Turnir

Ne znam jesu li sada djeca u fokusu na turniru, ako jesu dobro je a ako nisu trebala bi biti. Što nedostaje turniru. Gledajte, naša djeca i mladež se sve više otuđuju od crkve (mise, ispovijedi, pričesti). Zašto ne bi turnir otvorili svetom misom za djecu i sa djecom, odnosno sa svim sudionicima turnira. Nakon mise mogao bi se organizirati i kratki kviz o poznavanjau vjere i sela (kratko, pola sata. Djeca bi bila podijeljena također u grupe). Da zabavi i hrani dodamo i duhovnu dimenziju. Treba im toga.

5. Komemoracija

Dragi prijatelji! Ono najvrednije što mi u selu imamo i ono najvrednije što je za selo napravljeno, nismo napravili mi koji smo dali nešto od sebe, nego oni koji su dali sebe, svoje živote. Mislim na naše branitelje (i u Drugom svjetskom ratu, a posebno u Domovinskom). O njima se tako malo priča, mladi skoro ništa ne znaju o njima, i ono što nikako ne valja, mi, njihovi dužnici, ne iskazujemo im skoro nikakav kult (poštovanje). Zbog pravde i ljubavi prema istini, to je nužno promijenit. Bilo je već prijedloga da se turnir nazove po njihovim imenima (zašto ne!), sprema se konačno i spomenik (Bogu hvala), ali zašto ne bi, recimo u dane turnira (npr. uoči turnira) imali i svetu misu za njih i pozvati cijelo selo na tu misu. To je naš dug prema njima pred Bogom i povijšću. Dajmo im ga.

Eto prijatelji. U razgovoru s vama uvijek primijetim koliko dobri misli i ideja imate. Pročitajte, promislite, podijelite svoje prijedloge. Ostanimo i nadalje povezani i nepodijeljeni. To nas je resilo do sada, neka nas krasi i ubuduće. Bog vas blagoslovio.

za krepsic.com – pater Mato Anić

Comments

comments

Pročitajte još

Priča učiteljice koja tjera suze na oči

Zvala se gospođa Nada. Prvog dana školske godine u petom razredu svojim učenicima ispričala je …

Jedan komentar

  1. Krepšićani i Krepšićanke, ja vam ČESTITAM !
    Ovo što ste vi napravili ne mogu napraviti i veća mjesta od vas.
    Bilo je ugodno družiti se sa vama. Bili ste dobri domaćini.
    Ne govorim vam to jer sam vaš zet, nego doista je tako.
    Prijedlozi patera Anića su odlični ; što je najvažnije , izvedivi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)