Naslovna / BiH / U Brčkom obilježen Međunarodni dan nestalih

U Brčkom obilježen Međunarodni dan nestalih

Koordinacija udruženja proisteklih iz prethodnog rata, koja zastupaju prava civilnih žrtava rata, danas su u Brčkom upriličili simbolično obilježavanje 30. augusta Međunarodnog dana nestalih. Tim povodom danas je na Trgu mladih u Brčkom organizovana podjela promotivnih materijala kojima se podsjeća na nestala lica čiji članovi porodica više od dvije decenije nakon rata i dalje traže posmrtne ostatke svojih najmilijih.

Ovaj dan je prilika da bar jednom godišnje podsjetimo javnost kako je svaka informacija o nestaloj osobi od izuzetne važnosti. Porodice nestalih osoba imaju pravo znati istinu o sudbini svojih najmilijih, a vlast ima pravnu i moralnu obavezu pomoći u njihovom traženju bez razlike o kome se radi, poručeno je sa današnjeg okupljanja u Brčkom povodom obilježavanja Međunarodnog dana nestalih.

„Nismo zadovoljni aktivnostima koje nadležne institucije prije svega Policija i Tužilaštvo preduzimaju posljednjih godina na pronalasku nestalih osoba iz proteklog rata jer sve to predugo traje, a već godinama niko nije pronađen“, istakao je Ramiz Ahmetović predsjednik Udruženja nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka Brčko distrikta u kojemu još uvijek tragaju za 57 nestalih osoba.

Nakon proteklog rata u BiH prijavljeno je više od 35 hiljada nestalih osoba, a još uvijek se traga za njih više od sedam hiljada.

„Pohvalno je što udruženja nestalih iz sva tri naroda sve više rade zajedno kako bi zajednički vršili pritisak na nadležne institucije koje trebaju da rade na pronalasku naših najmilijih“, naglasio je Marin Brkić iz Udruge obitelji nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Hrvata Brčko distrikta gdje tragaju za još 14 osoba.

Povodom obilježavnja Međunarodnog dana nestalih, porodice nestalih, građani i predstavnici vlasti su danas položili vijence i spustili cvijeće u rijeku Savu.

/radio Brčko/

 

Comments

comments

Pročitajte još

Drenava, 7.4.2024.

DRAGI POSAVCI I POSAVKE Pokrenuli smo jednu pobožnu inicijativu vezanu uz naš zavičaj. Riječ je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)