Naslovna / Posavina / Traži se kompromis oko trase autoputa kroz Brčko distrikt – Video

Traži se kompromis oko trase autoputa kroz Brčko distrikt – Video

Na lokaciji Garevac kod Modriče ozvaničen je početak realizacije projekta izgradnje autoputa Vukosavlje-Brčko. Ova dionica sastavni je dio budućeg autoputa Banjaluka-Bijeljina-Rača. Međutim, i dalje traju usaglašavanja oko trase kroz Brčko distrikt, koja će biti i dio autoputa Sarajevo-Beograd.

Predstavnici svih nivoa vlasti u BiH, odnosno nadležnih institucija i javnih preduzeća na izgradnji autoputa od Sarajeva do Beograda, ozbiljnije pregovore o trasi kroz Brčko distrikt započeli su još u decembru prošle godine. Iako je od tada održano nekoliko sastanaka na kojima je isticano da je ta trasa svojevrsno čvorište i od posebnog interesa, dogovor o konkretnoj putanji nije postignut ni nakon što su svi rokovi, koji su najavljivani kao definitivni, probijeni u proteklim mjesecima.

“Ključno pitanje je da se nađe najekonomičnija i najbrža konekcija. I ako mi to finansiramo… neće biti kako mi kažemo, nek bude ovo organ, ali dajte da ima smisla. Mislim, zašto bi mi sad pravili neki trbuh koji pravi 20 km više autoputa koji nama odnosi 200 miliona, što bi to radili? Ovako je moguće da ide najbržom trasom. Ta najbrža trasa će odrediti naseljenost i niz drugih stvari.”

MILORAD DODIK, ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BiH (SNSD)

Kazao je ovo prije nekoliko dana tokom prve zvanične posjete Skupštini Brčko distrikta, komentarišući i priče da se kao prijedlog trase forsira linija ratnog razgraničenja, s obzirom na to da se radi o dijelu gdje se spajaju dva entiteta i Distrikt.

“Linija kakvog ratnog razgraničenja? Rat je davno završen.”

MILORAD DODIK, ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BiH (SNSD)

Zanimljivo je da gradonačelnik Brčkog Esed Kadrić (SDA) nije upriličio prijem za Dodika, ali od njega nismo uspjeli dobiti izjavu. Dionica kroz Distrikt važna je za RS da bi spojila autoput od Rače i Bijeljine ka Banjaluci.

“Činjenica je da postoji značajniji interes Republike Srpske, budući da je gotovo cjelokupan posao na eksproprijaciji trase autoputa iz pravca Bijeljine prema Brčkom okončan. Da se sa istom dinamikom radi i iz pravca Doboja… Siguran sam da Brčko distrikt neće biti kočnica realizaciji velikih infrastrukturnih projekata.”

SINIŠA MILIĆ, PREDSJEDNIK SKUPŠTINE BRČKO DISTRIKTA (SNSD)

Značajna je i trasa Rača-Bijeljina-Tuzla, i dalje prema Zavidovićima, Žepču i na kraju Sarajevu, ali je jedan od problema i taj što i vlasti u Distriktu imaju na stolu nekoliko pravaca.

“Mi smo to uradili. Urađena je višekriterijalna analiza. Vrednovano je nekoliko trasa i odabrana je najpovoljnija sa aspekta struke. Niko još stručno nije dao primjedbu na taj prijedlog, bilo koji argument. Međutim, to se sad pretvorilo u političko pitanje u koje Zavod niti hoće niti treba da se miješa.”

ISMET DEDEIĆ, DIREKTOR ZAVODA ZA PLANIRANJE, PROJEKTOVANJE I RAZVOJ BRČKO DISTRIKTA

Niko još u javnosti ne želi da govori o konkretnoj trasi, ali je jasno da je potreban kompromis, jer se čini da svaka strana čvrsto drži svoje stavove. Kao što smo već i navikli, ponovo različiti politički interesi koče izgradnju velikih infrastrukturnih projekata, a time i ekonomski razvoj naše zemlje.

BDC tv.

 

Comments

comments

Pročitajte još

Tuzla – grad soli – ostaje bez soli!

Još od doba Ilira bilo je poznato da se na području današnje Tuzle nalaze zalihe …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)