Naslovna / Posavina / Okus rakije posavskog kraja – Video

Okus rakije posavskog kraja – Video

Bez obzira na vremenske (ne)prilike, jedan godišnji posao u Posavini nikada ne kasni – pečenje rakije. Oduvjek je to bio veseo događaj, drag svima.

Poput francuskog šampanjca i talijanske gorgonzole zasigurno  i posavska rakija trebala bi imati zaštićenu oznaku zemljišnog podrijetla tj. da se može peći samo u Posavini i to od voća uzgojenog na tom prostoru. .

Tradicija pečenja rakije postoji od kada je i Posavine. Rakija, ili  šljiva, je cijenjeni posavski napitak u stvari  je piće kojim se izražava dobrodošlica, daruje prijateljima, uzimanje u umjerenim količinama, tvrde znalci, dobro je za zdravlje, ali, i za dobro raspoloženje.

A njega ne nedostaje kada se peče rakija jer taj „zahtjevan“ zadatak potraje i danima. Gotovo je to društveni događaj jer procedura pečenja okupi prijatelje, poznanike, čak i rodbinu.

Jačina rakije se mjeri tzv. gradima tj. “na grade”

(Gradus je riječ iz latinskoga jezika a znači, korak, stupanj, tom riječi se izražava mjerenje kutova i lukova, temperature, jačine alkohola i(li) tekućine uopće.

Glagol gradirati znači mjeriti i obilježavati stupnjeve.)

Otud je naziv i za spravicu grad u značenju mjeritelja jakosti rakije. Kako je narod sve povezao pjesmom i latinizmi su u njoj našli mjesto:

Dođi dragi i ponesi grade

da mi svoje gradiramo jade.

Tradicija u pečenju rakije i ove godine je na više mjesta obilježena u Krepšiću. Nažalost o tim događajima do urednika ovog portala nije stigla do sada nijedna slika. 

Iz tog razloga ispod objavljujem video na tu temu koji je u Krepšiću snimljen 2010 godine. Bio je od Youtube nekoliko godina zatvoren za javnost (aut. prava- Braća Begić) sada je opet vidljiv. Video ima značajnih 170 000 klikova.  

Primjećujem; Bili smo dost mlađi, vrijeme to baš neumoljivo teče, dok neki od dragi nam osoba na tom videu nažalost više nisu među nama.

 

Comments

comments

Pročitajte još

Od polovine aprila traje intenzivno tretiranje larvi komaraca

Zaposlenici Higijensko-epidemiološke službe (HES-a) Javne zdravstvene ustanove “Zdravstveni centar” Brčko od polovine aprila počeli su …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)