Naslovna / Posavina / Uskrs u Krepšiću – Video

Uskrs u Krepšiću – Video

U istinskom blagdanskom ozračju i u duhu tradicije nakon 40 dana korizme proslavljeni su uskrsni blagdani. Crkve širom Posavine, tijekom svih obreda i svečanih misnih slavlja, bile su ispunjene vjernicima, od kojih je veliki broj pristigao iz inozemstva kako bi blagoslov ovog dogđaja osjetio  na kućnom ognjištu. 

Župljani župe Krepšić slavili su i ove godine Uskrs tradicionalno poštivajuići sve običaje koji su kroz vijekove pratili ovaj blagdan. 

Svečani blagoslov hrane je obavljen kao i proteklih godina tradicionalno na Veliku subotu. Treći dan vazmenog trodnjevlja pod Misom u 20.00 sati župljani su se okupili oko ognja kojeg je blagoslovio župnik Pavo. Tim je plamenom upalita uskrsna svijeća koja predstavlja samog Isusa Krista. Upravo tim bdijenjem vjernici započinju slaviti Uskrs.

Za proslavu velikog blagdana spremala su se svečana jela te pripremali razni kolači, ono što djecu posebno veseli je bojanje uskrsnih jaja. Blagdan je to čestitanja i darivanja napose crkvenih pjesama u slavu Uskrsa. 

U ranokršćansko doba Uskrs se slavio svake nedjelje, a od 2. stoljeća slavi se jedanput godišnje nakon prvoga proljetnog punog mjeseca, između 21. ožujka i 25. travnja.

Comments

comments

Pročitajte još

DUŠA BOSANSKA KATOLIČKA

Hrvat sam i volim sve Hrvate ma gdje bili Ali zaljubljen sam u bosansku katoličku …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)