Naslovna / Posavina / U Brčkom upriličen prvi susret Hrvata pod nazivom ‘Promišljanje o našoj budućnosti’ – Video

U Brčkom upriličen prvi susret Hrvata pod nazivom ‘Promišljanje o našoj budućnosti’ – Video

U Domu kulture Brčko distrikta jučer su upriličeni Prvi susreti Hrvata pod nazivom „Promišljanje o našoj budućnosti“ koje su organizirali predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti Brčko distrikta iz reda hrvatskog naroda, uz nazočnost velikog broja predstavnika političkog, društvenog, vjerskog i kulturnog života iz posavskog kraja, Republike Hrvatske i građana Brčko distrikta koji privremeno borave u inozemstvu.

„Zaključci ovih susreta su da je nužno i neophodno da svaki Hrvat koji je podrijetlom iz Distrikta ima i posjeduje osobne dokumente koje će priskrbiti od institucija kako bi na takav način mogao sačuvati svoja materijalna, politička, društvena i svaka druga prava koja ga našim zakonima sljeduju. Drugi zaključak je da sav svoj potencijal koji imaju, materijalni i intelektualni, udruže kako bi na ovom prostoru djelovali zajednički i stvarali bolje uvjete za život i povratak ljudi, ali i kako bi razvijali suživot s drugim narodima koji ovdje djeluju“, kazao je dogradonačelnik Distrikta Anto Domić, ističući da je najvažnija stvar da su Susreti Hrvata podržani jednoglasno.

Susrete je otvorio dekan Brčanskog dekanata vlč. Damir Ivanović uz poruku da smo pozvani biti blagoslov jedni drugima, čestitajući Božić i blagdan Ivana Evanđeliste koji se slavi 27. prosinca. Nazočne goste potom su pozdravili generalni konzul Republike Hrvatske u Tuzli Ivan Bandić i zastupnik u Hrvatskom saboru i gradonačelnik Otoka Josip Šarić.

“Došao sam pozdraviti ovaj vrlo važan skup u Brčko distriktu, ali i poslati snažnu poruku potpore kako Hrvatskog sabora, tako i hrvatske Vlade i pomoći Hrvatima koji žive ovdje, uz druga dva naroda, kako bi što bolje razvijali Distrikt Brčko koji je sam po sebi primjer jedne uspješne sredine u Bosni i Hercegovini. Također želim dati i snažnu potporu ulasku BiH u EU, te držimo da je to iznimno važno za sva tri naroda koji žive u BiH”, istaknuo je Josip Šarić.

Jedan od suorganizatora Prvih susreta Hrvata je i dopredsjednik Skupštine Brčko distrikta Ivo Filipović koji nije krio svoje zadovoljstvo velikim odzivom ljudi, kako sugrađana iz reda hrvatskog naroda, tako i velikog broja ljudi koji su na privremenom radu u inozemstvu.

„Izrazito mi je drago što sam ovdje vidio ljude koji su i u drugim političkim strankama i koji nisu simpatizeri Hrvatske demokratske zajednice, jer je to razbilo razne iluzije i politikantstvo. Smatram da je ovo jedno ozbiljno političko promišljanje od strane Hrvata koji žive na ovom prostoru, ali i one iz inozemstva, budući da je danas i veliki blagdan svi oni su odvojili vrijeme kako bi sudjelovali na ovoj panel diskusiji“, naglasio je Filipović.

Fra Niko Josić, gvardijan Franjevačkog samostana “Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije” u Dubravama kazao je kako će Katolička crkva uvijek podržati ovakve skupove kako bi pridonijeli što boljem životu i suživotu, ne samo Hrvata katolika, nego i svih drugih s kojim dijelimo ovaj prostor.

Martin Frančešević pomoćnik ministra Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata, oduševljen je brojnošću sinoć održanog skupa.

„Ovo je jedan impozantan skup i drago mi je da sam imao priliku obratiti se ovim ljudima jer dobar dio njih znam iz ratnog razdoblja. Također, čuli smo priče gospodarstvenika, posebno onih koji se vraćaju nazad i pokreću biznise što me oduševilo, što daje nadu da se na ovim prostorima može živjeti i funkcionirati”, dodao je Frančešević.

Prvi skup Hrvata Brčko distrikta podržala je i zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Delfa Dejanović koja je istaknula da je ideja o susretima nastala iz razgovora s ljudima koji žive vani i često se događalo da se, kada imaju neke zajedničke sastanke tijekom njihovog boravka u rodnom kraju, dođe do ideje da se organizira skup koji neće biti stranački i politički obojeni, nego će okupiti širu društvenu zajednicu Brčko distrikta.

Nakon održane panel diskusije „Promišljanje o našoj budućnosti“ prvih susreta Hrvata Brčko distrikta, upriličen je Božićni domjenak  uz glazbu i bogatu trpezu, a naredni susreti su najavljeni već za Uskrs sljedeće godine.

Comments

comments

Pročitajte još

Priča učiteljice koja tjera suze na oči

Zvala se gospođa Nada. Prvog dana školske godine u petom razredu svojim učenicima ispričala je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)