Naslovna / Vijesti / Kako odabrati dobru lubenicu

Kako odabrati dobru lubenicu

Mnogi se pitaju kako odabrati onu pravu, najslađu, najsočniju, najzreliju lubenicu. Stručnjaci kažu da su ukusnije one lubenice koje su simetričnog oblika, a kuckanje i gledanje peteljke su za mnoge sastavni dio rituala kupnje lubenica.

Pucketav zvuk upućuje na zrelost, ali ako do vas dopire odjek šupljeg predmeta, znači da je lubenica prezrela.

Zrela lubenica je tamno zelene boje, a dobro je i ako ima na sebi mali ožiljak. Zrela lubenica je teška za svoju veličinu. Znajte da 92 posto lubenice čini voda. Nezrela lubenica je lagana za svoju veličinu.

Pri kupnji pogledajte i stranicu na kojoj je lubenica ležala na zemlji. Lubenica bi na tom mjestu trebao biti kremasto žute boje, između boje banane i limuna. Ukoliko je taj dio bijele boje ili svijetlo zelene boje, to je znak da nije dovoljno zrela.

6 razloga zašto je trebate jesti

1. Srce ostaje zdravo

Lubenica sadrži aminokiselinu citrulin koja se pretvara u arginin. To je pak spoj potreban za proizvodnju dušikovog oksida koji je vrlo važan za normalan rad srca.Studije ukazuju da lubenica smanjuje nivo kolesterola u krvi te sprječava nastanak ateroskleroze.

2. Lubenica jača imunitet

Lubenica sadrži vitamine B6, B1 i vitamin C te je bogata manganom. Svi ti vitamini i minerali uključeni su u rad imunog sustava. Dokazano je i da konzumiranje lubenice dobro djeluje protiv upala.

3. Može pomoći u prevenciji pojave raka

U lubenici ima flavonoida poput luteina, likopena i beta-karotena. Ti spojevi djeluju dobro u zaštiti stanica te tako mogu utjecati na prevenciju raka.

4. Uz lubenicu možete smršavjeti zdravo

Dolazimo do onog dijela kojeg vole sve žene i djevojke. Lubenica srednje veličine sadrži oko 18 grama vlakana dok je ostalo voda. Lubenica je ono što Amerikanci nazivaju “super food”, odličan izbor za sve koji na svom putu skidanja kilograma žele ubiti osjećaj gladi. Osim toga, lubenica je izuzetno siromašna kalorijama. Ima samo 30 kalorija na 100 grama.

5. Lubenica je odlična prije vježbanja

Nakon vježbanja nam se baš i ne jede. Lubenica je u tim situacijama odličan izbor.
Lubenica vam može pomoći i kod drugog problema koji vam se javlja prilikom vježbanja – kod mišićne groznice.
Sok od lubenice (samo trebate ubaciti lubenicu bez koštica u blender) koji popijete prije vježbanja može umanjiti bol u mišićima. Razlog tome je što je lubenica bogata aminokiselinom L-citrulin koji u tijelu potiče stvaranje L-arginina koji pak opušta žile i poboljšava cirkulaciju.

6. Dobra za rad bubrega

Lubenica je prirodan antioksidans, a to svoje svojstvo duguje visokom udjelu vode i minerala. Velike količine tekućine u lubenici čiste toksine iz organizma i pomažu bubrezima da se riješe tekućine.

/jabuka.ba/

Comments

comments

Pročitajte još

U SUSRET LOKALNIM IZBORIMA – Kako glasati putem pošte, kada je zadnji rok prijave

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine  je na svojoj  21. sjednici donijela Odluku o raspisivanju …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)