Naslovna / Religija / Poseban dan za mještne župe Gorice – Slike

Poseban dan za mještne župe Gorice – Slike

U subotu 06. 07. 2024 mještani župe Gorice  imali su poseban razlog za slavlje. Prelijepa dva zvona čuvene ljevaonice Grassmayer iz Innasbrucka izložena u crkvenom dvorištu čekala su na blagoslov.

Nebo je rastjeralo oblake da napravi put zvuku sa novih zvona na današnji dan posvete koji su simbolično odzvonili kumovi i darovatelji jednog zvona. Tri gorička stara zvona su dinamitom prisilno prizemljena i polupana a zlim rukama raznesena za tko-zna koje svrhe.

Kroz povratak i popravak domova povratnici su se potrudili vratit ljepši izgled Božijem domu pa su digli toranj sa zvonom digitalnog zvuka. Ipak je volja za analognim zvukom okupila dobar dio župljana Gorica pa su ubrzo skrojeni okvirni planovi i novčana sredstva za nabavku dva zvona kod, inače i nama poznatih, majstora u lijevanju zvona, Fa. Grassmayr, Innsbruck. Manje, dar obitelji Martinović, teži 300kg a veće, za čiju izradu je Vlada Brčko Distrikta preuzela finansijski teret, teško je 400kg.

Sa poduzećem iz Splita se izdogovaralo oko dizanja zvona i montaže sata, promjera 1m, kome kumuje Mihael Jurišić, pa se može očekivat da će uskoro Goričane na protok vremena i požurivanje kmisi upozoravat novi zvučni signali sa toranjskog sata i crkvenog zvona.

Dušebrižnici su, predvođeni dekanom brčanskim preč. Damirom Ivanovićem, obavili misno slavlje i posvetu zvòná što je raspjevani puk i crkveni kor pjesmom dočekao a što se nastavilo pod šatorom uz hladno osvježenje i zakusku pri čemu su podijeljene prikladne zahvalnice.

 

P.S. Sad je i video i audio jasno da im nedostaje Krepšić kao treći član župe sa svojim zvonom.

/za krepsic com Stjepan Perikić/

Comments

comments

Pročitajte još

U SUSRET LOKALNIM IZBORIMA – Kako glasati putem pošte, kada je zadnji rok prijave

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine  je na svojoj  21. sjednici donijela Odluku o raspisivanju …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)