Naslovna / Nekategorizirano / SP Brazil: 5 pitanja i 5 odgovora

SP Brazil: 5 pitanja i 5 odgovora

Sigurno “svi znamo sve” bar kada je u pitanju nogomet i Svjetsko prventvo u Brazilu. Ipak izdvojili smo par pitanja na koje dajemo odgovore za koje nismo sigurni da bi ih većina “odgovorila” iz prve.

1. Što se nalazi u spreju za izvođenje slobodnih udaraca?

Sprej kojeg koriste suci prilikom izvođenja slobodnih udaraca izgleda kao pjena za brijanje i sadrži tekuću supstancu „915 Fair Play Limit“. Bijela pjena je apsolutno biološki razgradiva i ne oštećuje travu. Nestaje za 45 do 120 sekundi. Pakira se u male doze od 147 mililitara.

Brazil.1

2. Cenzurira li FIFA TV-slike?

Oficijelno naravno ne, ali samo prigodom svečanosti otvaranja Svjetskog prvenstva FIFA je izbacila najmanje dvije scene koje joj se nisu svidjele:

Prva, jedan bijeli i jedan tamnoputi dječak su puštali golubove mira. Tamnoputi dječak indijanskog porijekla je nosio majicu s natpisom “Demarcacao“ (razgraničavanje) što je iz snimke isječeno.

Druga, na utakmici Argentina – Bosna i Hercegovina na tribinama je dio publike divljao, a što u direktnom TV-prenosu nije prikazano.

Brazil.2

3. Zašto nogometaši nose kopačke raznih boja?

 

Stare dobre crne kopačke se gotovo ne mogu više vidjeti na nogometnom terenu. Jedan od rijetkih koji ih nosi je njemački izbornik Joachim Löw. Skoro svi nogometaši imaju kopačke u bojama. Razlog je u poslovnoj politici velikih proizvođača (Adidas, Nike, Puma) koji time žele postići veću prodaju. U tome prednjači Puma koja čak proizvodi lijevu i desnu kopačku u različitim bojama.

Brazil.3

4. Zašto nogometaši nose uske trikoe?

Nogometaši se mogu odlučiti između normalnih i slim varijanti trikoa. Većina se odlučuje za uz tijelo pripijene modele jer se time navodno poboljšava cirkulacija, ali prije svega zato što se protivnički igrači teže mogu uhvatiti za triko.

Brazil.4

5. Zašto su na stadionima mnoga mjesta prazna?

 

Prema izvorima FIFA na raspolaganju je ostalo ispod 7.000 ulaznica, a cijena im je npr. za finalna natjecanja od 3.990 do basnoslovnih 12.999 Euro! Nevjerojatno, ali problem je u tome što preko 240.000 ulaznica čeka na šalterima da ih ljubitelji nogometa preuzmu. Riječ je većinom o ulaznicama koje su otkupli veliki sponzori. Po broju prodanih ulaznica u Europi prednjači Njemačka s 58.778 tiketa.

brazil.5

 

 

Comments

comments

Pročitajte još

Priča učiteljice koja tjera suze na oči

Zvala se gospođa Nada. Prvog dana školske godine u petom razredu svojim učenicima ispričala je …

Jedan komentar

  1. Zanimljivo mi je ovo sa pjenom za brijanje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)