Naslovna / Nekategorizirano / Američka kongresnica upozorila na stalno smanjivanje prava Hrvata u BiH

Američka kongresnica upozorila na stalno smanjivanje prava Hrvata u BiH

AMERIČKA kongresnica Janice Hahn uputila je u Zastupnički dom Kongresa rezoluciju kojom traži da predsjednik Barack Obama imenuje posebnog predstavnika za Balkan i BiH zbog zastoja u euroatlantskome putu zemlje te upozorila na stalno smanjivanje prava Hrvata zbog čega dolazi do političkih blokada i zastoja u BiH, navodi se u priopćenju Nacionalne federacije američkih Hrvata (NFCA).

Zastupnica Demokratske stranke iz Kalifornije Janice Hahn uputila je rezoluciju 705. u proceduru kao rezultat lobiranja NFCA i rezolucije koju je ranije u Senatu uputio američki senator hrvatskoga podrijetla Mark Begich.

“SAD trebaju imenovati posebnog predsjedničkog izaslanika za Balkan koji bi radio u partnerstvu s OHR-om, EU, NATO, i političkim čelnicima u BiH, jednako kao i susjednim zemaljama, koji bi posredovao u jako potrebnim reformama na svim razinama vlasti i društva u BiH”, navodi se u tekstu rezolucije koja je s priopćenjem u ponedjeljak dostavljena medijima u BiH.

“Bilo koja buduća reforma treba uzeti u obzir zaštitu konstitutivnih prava sviju”

Pri tome se očekuje da izaslanik u roku godinu dana od izbora podnese izvještaj Senatu i Zastupničkom domu o stanju i procjenama te prijedlozima kako bi se nadišle “preostale političke, ekonomske, zakonske i vjerske nejednakosti u BiH”.

Kongresnica Hahn je istaknula i da “bilo koja buduća reforma treba uzeti u obzir zaštitu konstitutivnih prava sviju, uključujući Hrvate, brojčano najmanji od tri konstitutivna naroda u BiH i spriječiti bilo kakvo buduće slabljenje njihove pozicije”. Kongresnica Hahn je pri tome upozorila da se broj Hrvata u BiH prepolovio pa ih je trenutačno oko 460.000.

“Nije prihvatljivo da se ovaj negativni demografski trend odražava u smanjenju konstitutivnih prava Hrvata u BiH, budući to smanjenje prava izravno izaziva političku i administrativnu disfunkcionalnost zemlje”, navela je Hahn u rezoluciji.

“Imamo obvezu podržati demokratski razvoj i uspostavu slobodnog tržišta”

Ona je objašnjavajući razloge za podnošenje rezolucije istaknula da su i prosvjedi iz veljače pokazali brojne slabosti u BiH.

“Kao zastupnica 44. okruga Kalifornije, područje obogaćenog hrvatskom kulturom, čula sam iz prve ruke brige koje proizlaze iz rasta politička nestabilnost u BiH. Imamo obvezu podržati demokratski razvoj i uspostavu slobodnog tržišta koje je teško uspostavljeno u ovoj novoj državi posljednja dva desetljeća”, ocijenila je Hahn.

Predsjednik NFCA Paul Tonšetić–Kunder istaknuo je da je potreban novi američki angažman kako Daytonski mirovni sporazum ne bi doživio kolaps, te se zauzeo za popravljanje položaja Hrvata.

“Odnos prema Hrvatima u BiH dramatično se s vremenom pogoršao. Iskorak domaćih političara u BiH za jednak novi politički i ekonomski odnos prema Hrvatima nije lako primijetiti usred ovog “zamrznutog sukoba”, ocijenio je predsjednik NFCA Tonšetić-Kunder koji je također pozvao na imenovanje posebnog izaslanika SAD-a za BiH.

Comments

comments

Pročitajte još

Nisko smo pali mada ni prije nismo visoko kotirali

  Kriv sam Komšiću, jer me nisi kupio za metar drva ili dva kubika šljunka. …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)