Naslovna / Nekategorizirano / Sava brža od Vlade i izvođača

Sava brža od Vlade i izvođača

U Vučilovcu kod Brčkog, naselju koje je u maju doživjelo potop, posljednjih dana narasta strah od nove poplave: Sava raste a sanacija srušenog puta i nasipa koji već procjeđuje odavna je zaustavljena jer je gradilište s prvim obilnijim kišama potpuno potoljeno.

„Kad vidim taj put-nasip i vodu koja curi, ne mogu zaspati“, kaže Arso Arsenić, a Nikola Margetić ne skriva da je, poučen majskim iskustvom kada je s porodicom spašavao živu glavu pred naletom velike vode, ne skriva da ponešto od preostale imovine poduže na klućni i stajski tavan.

U Vladi kažu da je s izvođačem izgradnje nove ustave ugovoren rok od 90, ali radnih dana. Svjesni da je s obzirom na vremenske neprilike i doba godine, kao i činjenicu da je izvođač „potrošio“ tek 20 dana iz ugovora, nerealno očekivati da Vučilovac i sela u zaleđu zaštite od mogućeg novog velikog talasa, pripremaju i najcrnji scenarij: gradilište je nakrcano kamenom i pijeskom, ažuriraju se spiskovi spasilaca.

„Spremni smo ako bude trebalo podići nivo puta za što je obezbijeđeni materijal već na licu mjesta. Brzo ćemo i efikasno djelovati pa mislim da nema nikakve opasnosti da se Vučilovac ponovo potopi“, kaže šef Odjeljenja za vodoprivredu u Vladi distrikta Dževdet Šahović.

Optimistički, nema šta – još samo da se i nebo smilujes razlogom uplašenim Vučilovljanima.

e.brcko

Comments

comments

Pročitajte još

Gradonačelnik i njegov zamjenik u posjeti lovačkoj kući u Krepšiću i radovima na vodovodnoj i putnoj infrastrukturi

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prim. dr. Zijad Nišić, zajedno sa svojim zamjenikom dr. …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)