Naslovna / Hrvatska / Argentinska Hrvatica poručuje: Cijenite ono što Argentina nema

Argentinska Hrvatica poručuje: Cijenite ono što Argentina nema

Mariana Campera je dvije trećine života provela u Buenos Airesu. Radi u španjolskoj redakciji Međunarodnog programa Hrvatskoga Radija, na Glasu Hrvatske,

Svaki put kad netko iz Argentine dođe u posjet, osvijestim davno zaboravljene činjenice zbog kojih sam odmah zavoljela život u Zagrebu i inače u Hrvatskoj. Većinu toga, budući je dio moje svakodnevnice, smatram normalnim i u razgovoru s njima ubrzo potvrdim koliko je važno živjeti bez onog stresa koji njima iz dana u dan donosi nesigurnost.

Opušten razgovor na jednoj od mnogobrojnih gradskih terasa – nakon što smo zavrtjeli sve novosti iz naših života, vodi nas do zaključka kako se u Hrvatskoj, kad ideš u banku, osjećaš opušteno kao da si išao u trgovinu kupiti košulju. Iako vjerujem da postoji osiguranje u hrvatskim bankama, ono je gotovo neprimjetno.

Sve pod kontrolom

Pred samom činjenicom da moraš u banku, u Argentini se čovjek osjeća stresno. Ispred nje o sigurnosti klijenata brine policija, dok je u samoj banci privatno osiguranje. Sigurnosne kamere su postavljene tako da snimaju svakog službenika i svakog klijenta. U bankama postoji blindirana sala gdje se nalazi policajac koji preko monitora prati sve radnje  i ima direktnu vezu s policijom, hitnom i vatrogascima. Njegova je prostorija čak opremljena kisikom u slučaju napada toksičnim plinovima.

Zatvoreni šalteri

Šalteri u hrvatskim bankama uglavnom su poredani jedan do drugog i svi u prostoriji mogu vidjeti zbog kojih si poslova navratio do banke. U Argentini postoji normativ koji svakom klijentu osigurava privatnost: šalteri su ograđeni kako bi u tim boxevima bankovne transakcije ostale potpuna tajna između klijenta i službenika. Nitko osim njih dvoje ne smije vidjeti što se događa kod šaltera, a oni koji čekaju na red uopće ne mogu vizualizirati šaltere.

Bankomati

Dok u Hrvatskoj posvuda vidimo bankomate na otvorenom – čak i one koje nisu ugrađeni u zidu neke zgrade ili one drive-in bankomate iz kojih možeš podići novac bez da izađeš iz auta – u Argentini su bankomati smješteni u predvorjima banaka. Ako i nisu u samoj banci, uvijek su u ograđenom prostoru. U preporuci za njihovo korištenje stoji da je bolje ne ulaziti sam. Ima li nekoga ispred ili u blizini, bolje je pronaći drugi bankomat i nikako ne koristiti onaj ispred kojeg je red.

Osiguranje za krađe u bankomatima

Budući da banke ondje rade samo do 15 sati radnim danom a vikendima nikako, mnogi su prisiljeni koristiti bankomat izvan radnog vremena banke. Nudi se i mogućnost osiguranja od krađe na bankomatu za neku simboličnu mjesečnu svotu. Isto osiguranje pokriva osiguranika u slučaju krađe i u slučaju smrti tijekom krađe do 200 metara od bankomata. Zvuči zastrašujuće, zar ne?

Salideras

U policiji postoji odjel koji se bavi isključivo bankovnim kriminalom, a njegov posao ide dalje od svjetski raširenog unutarnjeg kriminala s bankovnim računima i pranja novca. Njihov su posao i takozvane salideras. Cilj tih vrsta krađa su osobe koje izlaze iz banke: njih ili opljačkaju ili čak otmu i vode od jednog do drugog bankomata gdje podižu novac u zamjenu za slobodu.

O lijepa, o draga, o slatka slobodo!

Gundulićeva Himna slobodi i njezini prekrasni stihovi oslikavaju ono čemu svatko od nas teži. Nadam se da ćemo i dalje u Hrvatskoj zbrajati tek podignuti novac iz bankomata na miru i bez straha. Moramo cijeniti to što imamo – sigurnost je jedna od najvećih životnih vrijednosti.

*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*
Drukčiji pogled na svakodnevne događaje. Dvije trećine života provela sam u Buenos Airesu, a kako je dio argentinskoga mentaliteta pozitivan odnos prema životu, tako i ja na događaje u Hrvatskoj pokušavam gledati sa svjetlije strane i povlačiti paralele sa situacijom u Argentini. Budući da radim u španjolskoj redakciji Međunarodnog programa Hrvatskoga Radija – na Glasu Hrvatske, imam priliku upoznati španjolsko govorno područje sa događajima u Hrvatskoj preko španjolske verzije ovoga bloga.

Comments

comments

Pročitajte još

Nisko smo pali mada ni prije nismo visoko kotirali

  Kriv sam Komšiću, jer me nisi kupio za metar drva ili dva kubika šljunka. …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)