Naslovna / BiH / BiH prva na listi zemalja čiji građani mrze svoju vlast

BiH prva na listi zemalja čiji građani mrze svoju vlast

Poznato je kako Bosanci i Hercegovini nemaju dobro mišljenje o vladama i vlasti, no zanimljiva je informacija američke kompanije za istraživanje Gallup koja tvrdi kako je BiH prva od svih zemalja svijeta koja najviše mrzi svoju vlast.
Istraživači su analizirali brojne oblasti, kao što su korupcija, nezaposlenost kao i stupanj potpore potezima lidera i vlade.

Loša slika

Kako stoji na internet stranici na kojoj je objavljeno istraživanje, samo osam posto anketiranih u BiH kazalo je da podržava vladu i političke vođe, dok enormnih 91 posto građana smatra da je najraširenija korupcija u vlasti. Stopa nezaposlenosti u BiH je 27 posto, što je samo 0,3 posto manje nego u Grčkoj, dok je stopa nezaposlenosti čak 27 posto (odmah smo iza Grčke sa 27,3 posto).
Osim nezaposlenosti, stoji u ovom istraživanju, veliki problem su i “duboke etničke tenzije koje su prisutne u ovoj zemlji dva desetljeća nakon rata, gdje se, ne samo vlasti i mediji, nego i škole razdvajaju na osnovi etničke pripadnosti”.

12 zemalja

Odmah iza građana BiH, na listi oni koji mrze svoju vladu su Bugari. Kako stoji u istraživanju, Bugarska je pokrenula reforme – dovoljno da bude primljena u Europsku uniju 2007. godine, ali loši životni uvjeti i politički nemiri i dalje muče zemlju. U 2013. godini gotovo 80 posto Bugara ispitanih vjeruje da je raširena korupcija u bugarskoj vladi. Treća je Grčka koja je imala drugi najviši omjer duga i BDP-a u svijetu u prošloj godini, na više od 175 posto. Ove godine, samo 14 posto Grka podržalo je svoje vođe. Iza Grčke slijedi Češka, Moldavija, Pakistan, Peru, Rumunjska, Kostarika, Jamajka, Portugal i Španjolska.

Korupcija u vlasti

Kada je u pitanju percepcija korupcije, stručnjaci Gallupa navode kako ovaj segment može igrati veliku ulogu u mišljenju građana o njihovim vlastima. U 10 od 12 zemalja s najnižom potporom vladama, više od 80 posto ispitanika smatralo je da je vladina korupcija dodatno raširena u 2013. Tako je čak 89 posto Španjolaca odgovorilo kako smatra da je korupcija najrasprostranjenija u vlasti.  Stanovnici Grčke i Bosne i Hercegovine još su uvjereniji u ovo jer čak 91 posto ljudi smatra kako je najviše kriminala i korupcije upravo u redovima izabranih dužnosnika. Devedeset i jedan posto ispitanika u svakoj od 12 zemalja smatra kako je korupcija postala uobičajena pojava u društvu.

Piše: Vanja Bjelica-Čabrilo

Comments

comments

Pročitajte još

Poseban dan za mještne župe Gorice – Slike

U subotu 06. 07. 2024 mještani župe Gorice  imali su poseban razlog za slavlje. Prelijepa …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)