Naslovna / Nekategorizirano / Nastavljeni radovi na izgradnji ustave u Vučilovcu

Nastavljeni radovi na izgradnji ustave u Vučilovcu

Dolaskom lijepog vremena prije nekoliko dana stekli su se uvjeti za nastavak radova  izgradnje ustave u Vučilovcu, tako da za par dana više neće postojati opasnost ukoliko Sava nadođe, izjavio je Dževdet Šahović šef Odjela za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vlade Brčko distrikta BiH.

„U posljednjih nekoliko dana radi se do navečer, čak i vikendima. Već se vrši zatrpavanje određenog dijela koji je izbetoniran i napravljen za ustavu, a bili su i pregovori za izgradnju četiri željezna zaftivača za zatvaranje izlaza, čija će cijena biti oko 130. 000 maraka. Rok za njihovu isporuku je od 60 do 90 dana, i dok ne stignu ustava se može uspostaviti kao brana iako ne bi bila u funkciji, ali bi bila u funkciji odbrane od poplava u Vučilovcu. Potpuno sam zadovoljan kvalitetom i količinom urađenog posla do sada“, dodao je Šahović.

Prema njegovim riječima, što se tiče osnovnih građevinskih radova, ustava bi trebala biti završena za najviše mjesec dana, kao i izgrađen stabilni put koji će prolaziti kraj ustave kako bi se ukinuo alternativni.

Šahović je istakao da će izgradnja same ustave koštati oko milion i 100.000 maraka.

„Koristili smo sredstva iz rezerve, a dio je obezbijeđen iz kredita Međunarodne zajednice. Danas smo aplicirali Međunarodnoj zajednici i za rekonstrukciju nasipa u čitavoj dužini od Krepšića do Kopanica, koja iznosi 9.650 metara. Imamo izrađenu svu potrebnu dokumentaciju, te dobrenje za građenje.

Tu nam je već praktično obećano da ćemo od Međunarodne zajednice kao donaciju dobiti oko tri miliona maraka. Do sada smo ulagali dio svojih sredstava, i sada ulažemo, negdje oko 900.000 maraka.Tako sa tom donacijom i još možda malo kredita bili bi u stanju da kompletan nasip koji prolazi kroz teritoriju Brčko distrikta rekonstruišemo po standardima, da bi bio bezbijedan od bilo kakvog mogućeg nadolaska Save u ekstremnim količinama i nivoima kao što je to sada bio slučaj“, pojasnio je Šahović.

Ustava je vodna građevina, kojom se uz pomoć zapornica omogućava kontrolirano propuštanje vode na kanalima, rijekama, branama i rudnicima. Zapornica se može otvarati i zatvarati na ustavi ručno, s pužnim prijenosnikom ili sa zupčanikom i zubnom letvom, ali se može i hidraulički

Comments

comments

Pročitajte još

Prva tvornica sladoleda u BiH uskoro i službeno počinje sa proizvodnjom

Jedinstvenim projektom u BiH, zahvaljujući kojem će YimoR postati prvi proizvođač najkvalitetnijeg sladoleda, pravljenog po …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)