Naslovna / Nekategorizirano / Godinu dana poslije, ne ponovilo se nikad – Video

Godinu dana poslije, ne ponovilo se nikad – Video

Ovih dana  gotovo svi portali  sa naših prostora pišu o nemilim dogđajima poplava. Sumiraju se urađeni i neurađeni poslovi na sanaciji šteta i planira šta i kako raditi da se moguća katastrofa spriječi ili barem dočeka spremnije.

Brčko distrikt spada među lokalne zajednice u BiH koje su uložile veliki novac u sanaciju šteta, ali je to još uvijek nedovoljno.

Prošlogodišnje štete od poplava i klizišta procijenjene su na brčanskom području na oko 60 miliona maraka. Na sreću, ljudskih žrtava nije bilo, a sanacija se, ističu u Vladi, odvija u skladu sa posebnim Zakonom.

”Vlada Brčko distrikta je u to vrijeme donijela Zakon o sanaciji šteta, utvrdila kriterijume i u skladu s tim isplatili do sada oko osam miliona  KM direktne podrške ljudima koji su nastradali u poplavama i klizištima. Ostalo je da se iplati oko šest miliona KM u drugoj fazi podrške”, rekao je gradonačelnik Brčko distrikta Anto Domić.
Finansijsku podršku dobilo je ukupno 1.300 domaćinstava. Iz najgroženeg  Vučilovac gdje je prije potpunog potopa živjelo više od stotinu srpskih porodica, 30-ak je iselilo ili priprema iseljenje.

Vučilovljani čekaju i sanaciju puta u selo koji je ozbiljno oštećen, iako je Vlada, uz radove na kriznih tačkama lokalnih vodotoka i čišćenje kanalske mreže, veliki novac uložila i u putnu infrastrukturu.

”Oko 11 miliona KM smo uložili za saniranje šteta u infrastrukturi, u šta je uračunata i izgradnja gravitacijske ustave u Vučilovcu koja je sama milion i 200 hiljada KM”, naglasio je gradonačelnik Domić.

e.brcko

Comments

comments

Pročitajte još

Tuzla – grad soli – ostaje bez soli!

Još od doba Ilira bilo je poznato da se na području današnje Tuzle nalaze zalihe …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)