Naslovna / Nekategorizirano / Pobjednik ovogodišnjeg Eurosonga je Švedska!

Pobjednik ovogodišnjeg Eurosonga je Švedska!

Sinoć je na rasporedu bilo još jedno veliko finale najvećeg europskog glazbenog natjecanja, u kojem smo 60., jubilarni, put po redu dobili najbolju pjesmu Europe.

Finale je počelo u 21 sat, a zahvaljujući prošlogodišnjoj pobjedi Conchite Wurst, održavalo se u Beču.

Show je vodila ženska trojka Arabella Kiesbauer, Alice Tumler i Mirjam Weichselbraun, a kao i u polufinalnim večerima pomagala im je spomenuta Conchita. U natjecanju se pojavilo 27 pjesama, sljedećim redom:

1.  Slovenija: Here For You, Maraaya
2.  Francuska: N’oubliez Pas, Lisa Angell
3.  Izrael: Golden Boy, Nadav Guedj
4.  Estonija: Goodbye To Yesterday, Elina Born & Stig Rästa
5.  Velika Britanija: Still In Love With You, Electro Velvet
6.  Armenija: Face The Shadow, Genealogy
7.  Litva: This Time, Monika Linkytė and Vaidas Baumila
8.  Srbija: Beauty Never Lies, Bojana Stamenov
9.  Norveška: A Monster Like Me, Mørland & Debrah Scarlett
10. Švedska: Heroes, Måns Zelmerlöw
11. Cipar: One Thing I Should Have Done, John Karayiannis
12. Australija: Tonight Again, Guy Sebastian
13. Belgija: Rhythm Inside, Loïc Nottet
14. Austrija: I Am Yours, The Makemakes
15. Grčka: One Last Breath, Maria Elena Kyriakou
16. Crna Gora: Adio, Knez
17. Njemačka: Black Smoke, Ann Sophie
18. Poljska: In The Name Of Love, Monika Kuszyńska
19. Latvija: Love Injected, Aminata
20. Rumunjska: De La Capat/ All Over Again, Voltaj
21. Španjolska: Amanecer, Edurne
22. Mađarska: Wars For Nothing, Boggie
23. Gruzija: Warrior, Nina Sublatti
24. Azerbajdžan: Hour Of The Wolf, Elnur Huseynov
25. Rusija: A Million Voices, Polina Gagarina
26. Albanija: I’m Alive, Elhaida Dani
27. Italija: Grande Amore, Il Volo

Ove godine prvi put u natjecanju sudjeluje i Australija, a od naših susjeda nastupila je Slovenija (koja otvara natjecanje), Crna Gora i Srbija.

Show je otvorila prošlogodišnja pobjednica Conchita Wurst, s dječjim zborom, uključujući i slavne Bečke dječake, a ubrzo nakon toga natjecanje je započelo.

Format natjecanja ostao je isti, što znači da smo prije svake od 27 predstavnica imali priliku vidjeti razglednicu predstavljanja, a prva je na pozornicu ove večeri stupila slovenska predstavnica Maraaya s pjesmom “Here For You”, čiji je nastup prošao bez ostavljanja prevelikog dojma.

S druge strane, nakon nje nastupila je Francuskinja Lisa Angell s pjesmom “N’oubliez Pas”, prilično netipičnom za Eurosong i sve prisutne otpuhala svojim fantastičnim vokalom.

Pažnju su privukli i Estonci, ali činjenicom da je Elina Born za vrijeme izvođenja pjesme “Goodbye To Yesterday” od silnih emocija čak i zaplakala, i to bez da joj je to pretjerano utjecalo na izvedbu.

Prigodno, prije nastupa Litve čiji je par predstavnika nastupio s pjesmom “This Time”, u publici je snimljen muški par kako razmjenjuje nježnosti, a onda smo i na pozornici, kao što je najavljeno, mogli vidjeti puno ljubljenja. Naime, u jednom trenutku u pjesmi i pjevački se par, ali i dva para bekvokala, razmijenila poljupce.

Kad je na red došla srpska predstavnica Bojana Stamenov u publici je ponovo izazvala delirij, a vrhunac se zbio u trenutku kad su njezini plesači sa sebe skinuli gornji sloj odjeće.

Još jedan od favorita, Šveđanin Måns Zelmerlöw, osvojio nastupom s posebnim vizualnim efektima, a ovogodišnji debitanti, Australija, nisu baš ostavili dojam, te su se predstavili tipičnim pop pjesmuljkom s malo primjesa funka.

Mladi Belgijanac Loïc Nottet istaknuo se vrlo posebnom plesnom točkom uz pjesmu “Rhythm Inside”, a Austriju je ove godine predstavljala skupina The Makemakes, ovaj put predvođen bradatim muškarcem. Izveli su simpatičnu rokersku, ali ne pretjerano eurovizičnu baladu “I Am Yours”.

Nakon dugotrajnog glasanja, ali i prije nego što su sve zemlje stigle glasati postalo je jasno da su kladionice ovaj put bile u pravu – pobjednik ovogodišnjeg Eurosonga je Švedska!

Pobjednik Zelmerlow na kraju je kazao: “Hvala svima na glasanju! Hvala cijelom mom timu! Svi smo mi heroji, nema veze koga volimo, tko smo ili u što vjerujemo, svi smo heroji!”

Comments

comments

Pročitajte još

Tuzla – grad soli – ostaje bez soli!

Još od doba Ilira bilo je poznato da se na području današnje Tuzle nalaze zalihe …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)