Naslovna / Nekategorizirano / Nevjerojatni tuzlak tečno priča čak 56 jezika, a ta brojka samo raste! – Video

Nevjerojatni tuzlak tečno priča čak 56 jezika, a ta brojka samo raste! – Video

Uvijek nas zadivljuju ljudi s nevjerojatnim sposobnostima, a ovaj mladić ima jednu koja se pokazala i iznimno korisnom.

Većina nas osim materinjim jezikom dobro barata još barem jednim stranim. Najčešće je to engleski ili njemački ali da se tu ubaciti i koja riječ  španjolskog, talijanskog ili francuskog. No, to je otprilike maksimum koji možemo savladati, dok je za 32-godišnjeg Muhameda Mešića takvo nešto samo baza. Bošnjak rodom iz Tuzle naime tečno priča čak 56 jezika, a tvrdi kako razumije njih 70. Svoj nevjerojatni talent je otkrio sa svega 5 godina, kada je prilikom obiteljskog putovanja u Grčku gotovo odmah počeo kužiti što lokalci pričaju tako da je za par dana, na šok svojih roditelja, mogao s njima i normalno komunicirati!

Njegov se dar nastavio razvijati tijekom godina, a tijekom rata u Bosni je od stacioniranih švedskih vojnika uspio naučiti švedski. Slijedio je mađarski, pa izrealski, latvijski i tako u nedogled, a sada s ponosom tvrdi kako tečno priča njih čak 56. Doktori koji su ga pregledavali tvrde kako vjerojatno ima Aspergerov sindrom (blaži oblik autizma), koji mu omogućava da nevjerojatno lako “pokupi” strani jezik, čak i kada se to uopće ne trudi. No Muhamed ne dopušta da sve to ostane na talentu, pa se tako 100% posvetio učenju i proučavanju jezika, bilo da se radi o utvrđivanju onih koje zna, bilo da uči nove.

Ponekad mu je dovoljno svega 2 tjedna učenja, nekoliko pročitanih knjiga, nativni govornik ili nekakav televizijski program da dobro savlada jezik, a tvrdi kako proces učenja nakon nekog vremena postaje lakši jer mnogi jezici imaju vrlo velike sličnosti među sobom. U svojoj zbirci ima većinu “standardnih” jezika poput engleskog ili portugalskog, ali i one nešto neobičnije i teže, kao što su japanski i gruzijski. Posebno je ponosan na nekolicinu uistinu rijetkih jezika koje je savladao, poput Kinyarwande (službeni jezik Ruande) i Quechua (jezik lokalaca u središnjim Andama). Jezik smatra velikim bogatstvom i bavljanje njegovim proučavanjem je za njega ogromna sreća i zadovoljstvo, pa tako većinu godine provede putujući, pohađajući seminare i jednostavno razgovarajući s lokalnim stanovništvom na njihovom jeziku.

 

Video vezan za tu temu je objavljen 2011.god.

/Idesh.net/

Comments

comments

Pročitajte još

Priča učiteljice koja tjera suze na oči

Zvala se gospođa Nada. Prvog dana školske godine u petom razredu svojim učenicima ispričala je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)