Naslovna / Religija / SVETI JOSIP zaštitnik mnogih župa i uzor našim obiteljima

SVETI JOSIP zaštitnik mnogih župa i uzor našim obiteljima

Danas 19.ožujka je Sveti Josip zaštitnik Crkve, zaštitnik našega hrvatskoga naroda, obitelji, zaštitnik umirućih…, svima koji nose ovo prekrasno katoličko ime želim sretan imendan!

Kad promatramo jednu skulpturu od kamena, drveta ili mramora, divimo se ljepoti, skladu i čvrstoći, a premalo razmišljamo, ili gotovo nikako, o mnogobrojnim udarcima teškog čekića, tisućama ureza dlijetom i snovima umjetnika koji je i prije nego nastade lik iz kamene stijene, već imao savršenu viziju kako će izgledati, o čemu će govoriti i što će se moći pročitati na kamenom portretu.

Pred nama se nalazi vrijedan spomenik od papira, u obliku knjige, u kojoj se nalaze tisuće urezanih slova iz kojih se nazire čvrstoća i elegancija lika svetoga Josipa. Čovjeka koji je tiho ušao u epohalno djelo spasenja, a i danas odgovara na sve naše potrebe, na sva naša nadanja, na sve naše izazove i dijeli utjehu.

Koliko je važno imati taj spomenik kao živi svjedok snage i Božjega Duha u svome domu, pročitat ćemo u sljedećim stranicama koje isklesa vlč. Ivan Ravlić pišući i istražujući o župnim crkvama, svetištima i bogomoljama posvećenim sv. Josipu, zaručniku Isusove Majke, zaštitniku naših obitelji, a na osobit način hrvatskog naroda.

Štovanje svetog Josipa iz Nazareta počelo je oko 850. godine u Reichenauu, a najviše zahvaljujući svetom Bernardu iz Clairvauxa, svetoj Tereziji Avilskoj, svetom Franji Saleškom,
Ivanu Gersonu i ocima franjevcima. Tek papa Sixto IV. (1471.-1484.) uvodi blagdan svetog Josipa za cijelu Crkvu.

Papa Pijo IX.  (1846.-1878.), 08. prosinca 1870. proglašava sv. Josipa zaštitnikom svete Crkve, a dekretom „Inclytum patriarcham“ od 07. srpnja 1871. preslavnim patrijarhom smatra vrijednim štovanja, što nadvisuje sve ostale svece, te da je on zbog svoga staleža primio od Boga izvanredne milosti. Papa Pio XII. (1939.-1958.) uvodi blagdan sv. Josipa radnika, koji se slavi 01. svibnja.

Papa Ivan XXIII. (1958.-1963.), apostolskim pismom od 19. ožujka 1961., proglasio je sv. Josipa zaštitnikom II. Vatikanskog sabora, koji uvodi ime sv.Josipa u I. kanon, a za to je zaslužan i mostarski biskup Petar Čule, koji se svojim uvjerljivim govorom na Saboru živo zalagao za promicanje sv. Josipa u liturgijski kanon.

 Mr. don Anto Ledić

Comments

comments

Pročitajte još

Krepšić domaćin tradicionalnog susreta brčanskih lovaca i Hrvata

  Lovačka udruga “Sokol” Seonjaci već tradicionalno organizira prsten za sve lovačke sekcije koje su …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)