Naslovna / BiH / Godišnjica rušenja savskog mosta u Brčkom

Godišnjica rušenja savskog mosta u Brčkom

Udruženje porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka Brčko distrikta BiH u koordinaciji sa Udrugom obitelji nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Hrvata,  Udruženjem logoraša, te Udruženjima Glas žene žrtve rata, i Udruženjem za pomoć žrtvama i preživjelim seksualnog nasilja „SUZE“, danas su polaganjem cvijeća i vijenaca na graničnom prelazu Most obilježili 28. godišnjicu od stradanja više od 100 civila, koji su preko mosta na Savi 30 aprila 1992.godine iz Hrvatske krenuli svojim kućama u BiH.

„Tužilaštvo se mora probuditi i kvalitetnije raditi svoj posao jer je nedopustivo da ni 28 godina nakon zločina na mostu niko nije odgovarao“ rekao je predsjednik Uduge nestalih Hrvata Distrikta, Marin Brkić. Ramiz Ahmetović u ime Udruge nestalih nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka smatra da Tužilaštvo ne radi svoj posao jer mu to prećutno dozvoljava i ovdašnja politika.

Inače, cvijeće i vijence su položili i čelnici izvršne i zakonodavne vlasti Distrikta iz reda Bošnjaka i Hrvata.

„Tog 30 aprila 1992. godine, odmah nakon dizanja mosta u zrak, našao sam se na ovom platou, ispred općine, vidjevši dijelove raskomadanih tjela velikog broja ljudi. I sad se užasavam kad se toga sjetim, te mi je žao što do sada niko za ovaj zločin nije odgovarao. Takođe smatram da odgovornost zato,snosimo i svi mi živi, jer ovaj zločin nismo rasvijetlili i doveli do kraja, odnosno sudskog epiloga“, rekao je dopredsjednik brčanskog Parlamenta Ivo Filipović.

Okupljanjem i danas 28 godina nakon zločina na mostu, potvrđuje se trajna opredijeljenost za otkrivanje istine i kažnjavanje počinilaca ovog gnusnog zločina nad civilima, čime je praktično otpočeo progon i ubijanje nevinih civila u Brčkom.

„Koliko god nadležne institucije kalkulisale sa otkrivanjem počinilaca, toliko su građani svjesni da je istina jedini temelj na kome se može dalje razvijati ovo društvo i cjelokupna zajednica. Nadležne institucije moraju biti svjesne da se građani nikada neće umoriti od insitiranja na otkrivanju počinilaca odnosno istine. I stoga je krajnje vrijeme da izvedu pred lice pravde one koji su ovaj zločin počinili“, rekao je predsjednik Skupštine Distrikta Esed Kadrić.

Infobrcko-otisak.ba, radio brcko

 

 

Comments

comments

Pročitajte još

Tuzla – grad soli – ostaje bez soli!

Još od doba Ilira bilo je poznato da se na području današnje Tuzle nalaze zalihe …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)