Naslovna / Religija / Pepelnica ili Čista srijeda

Pepelnica ili Čista srijeda

Pepelnica ili Čista srijeda kršćanski je spomendan kojim započinje korizma. Za katolike Pepelnicom počinje najozbiljnije i najplodnije razdoblje crkvene godine. Početak i kraj korizme označeni su zapovjedanim postom i nemrsom. Postiti znači samo se jednom najesti do sitosti, a ne mrsiti znači ne jesti meso niti mesne prerađevine. Korizma nije vrijeme žalosti. Ona je novo proljeće života. Tijekom korizme imamo priliku raditi na sebi i svom odnosu s Bogom, ispravljati sve ono što nije dobro u našem životu, da bismo postali zdravi, plemeniti i dobri ljudi.

Korizma je vrijeme kad čovjek može ozdraviti svoju dušu, disciplinom u jelu, piću i radu iscijeliti svoju psihu, ali i svoje tijelo. Pepelnica je spomen na pokoru koju su Židovi činili tijekom svoje povijesti. Veliki sveci i pokornici Starog zavjeta znali su se obući u kostrijet od grube konoplje, posuti glavu pepelom, i leći u prah u znak da su sagriješili i da se žele mijenjati. Korizma je i uspomena na Isusov četrdesetodnevni pokornički boravak u pustinji, te na četrdeset godina hoda Izraelaca kroz pustinju, prema Obećanoj zemlji.

Svi su pozvani da u korizmi nešto učine, da zaoru neku osobitu brazdu u svom životu i posiju novo sjeme u svoje dane i godine. Tko dobro iskoristi Korizmu, taj postaje zreliji kršćanin, vjernik i čovjek. Tako Uskrs ne predstavlja samo slavlje Isusova uskrsnuća i nade u naše nego također i novi početak, proljeće vlastitog života. Po sebi, prah smo i pepeo.

Po Božjoj ljubavi dragocjeni smo u njegovim očima. (Fra Zvjezdan Linić)

/Izvor: Župa Rovinj/

Comments

comments

Pročitajte još

Priča učiteljice koja tjera suze na oči

Zvala se gospođa Nada. Prvog dana školske godine u petom razredu svojim učenicima ispričala je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)