Naslovna / Nekategorizirano / Upitna Vlada F BiH i proračun, hoće li se pučistima suditi ?

Upitna Vlada F BiH i proračun, hoće li se pučistima suditi ?

Ekspert za ustavno pravo Kasim Trnka rekao je da prema današnjim odlukama SIP-a, kojima se poništava izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH /FBiH/ s obzirom na to da nije proveden u skladu sa Izbornim zakonom BiH, dolazi u pitanje nova vlada FBiH, te federalni proračun za ovu godinu. 

“Prema odlukama SIP-a, dolazi u pitanje nova vlada FBiH izabrana na prijedlog novih predsjednika i potpredsjednika FBiH, te proračun FBiH za ovu godinu, a time i sve isplate iz proračuna uključujući plaće, mirovine i invalidnine”, rekao je Trnka za sutrašnje “Nezavisne novine” i dodao da je SIP mogao sankcionirati i četiri županije koji nisu izvršili izbor izaslanika u Dom naroda.

Predsjednica SIP-a Irena Hadžiabdić ranije je izjavila kako je SIP pismeno tražio od kantona da izvrše izbor izaslanika u Dom naroda, no da Izbornim zakonom nisu predviđene sankcije za neizbor izaslanika

Za dva HDZ-a su odluke SIP-a bile očekivane, jer su zasnovane na zakonu, te ističu da nema nove vlade Federacije.

Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH, kaže da odluka SIP-a vraća nadu svima u BiH da postoje institucije dovoljno odgovorne i profesionalci koji su spremni štititi pravnu državu i zakonitost BiH.

“To budi nadu da progledaju i oni koji su činili to pravno nasilje i koji su svjesno htjeli napraviti državni udar u BiH da je prošlo to vrijeme i da se nikom ne može nametnuti volja te da se ne može silom nametnuti građanska država BiH, kako su pokušali i da se jednostavno vratimo klasičnom pristupu koji može vrijediti za BiH – izbornoj volji tri konstitutivna naroda u BiH. Legitimni predstavnici sva tri naroda treba da sjednu i dogovore se o formiranju vlasti na tim principima. Ako će se to uvažiti, to možemo napraviti odmah, a ako imamo pristup kakav smo imali u proteklih sedam dana, bojim se da BiH guramo u put bez povratka”, upozorio je Čović.

Potpredsjednik HDZ-a Marinko Čavara rekao je da ga raduje to što je SIP ostao nezavisno tijelo i očekuje da će pritiscima odoljeti i Ustavni sud FBiH.

“Postoji samo Vlada FBiH na čijem je čelu Mustafa Mujezinović. Očekujem da će ekipa koja je formirala vlast doći na Sud zbog zloporabe položaja”, dodao je Čavara.

Lider HDZ 1990 Božo Ljubić izjavio je da je jedino rješenje u ovom trenutku da ove osobe koje su nelegalno zaposjele pozicije čelništva Federacije BiH i u ministarstvima prepuste te pozicije legalno izabranima nakon izbora 2006. godine da vrše neophodne radnje, a da se pristupi vođenju razgovora s ciljem uspostavljanja legalne i ustavne vlasti, sastavljene od legitimnih predstavnika naroda i građana.


Živko Budimir
, nezakonito imenovani predsjednik FBiH, danas nije htio reagirati na odluke SIP-a o poništenju njegovog izbora. On tvrdi da je Ustavni sud FBiH jedini mjerodavan da donosi odluke. Smatra da je odluka SIP-a samo vrsta pritiska na Ustavni sud, od kojeg je dosadašnja predsjednica FBiH Borjana Krišto (HDZ BiH) zatražila ocjenu ustavnosti konstituiranja Doma naroda i izbora čelnika FBiH.


Mira Ljubijankić
, potpredsjednica SDP-a, rekla je da će uputiti apelaciju Sudu BiH na odluke SIP-a, te da će Parlament FBiH usvojiti proračun i da za njih nova vlada nije upitna.

Amir Zukić, glavni tajnik SDA i šef kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH, rekao je da ne zna tko će se žaliti na odluke SIP-a, koji smatra nenadležnim kada je u pitanju konstituiranje Doma i izbor šefova izvršne vlasti. Isto smatra i Jerko Ivanković-Lijanović, potpredsjednik NS Radom za boljitak.

Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH, izjavio je da poštuje odluku SIP-a i da nema razloga da je komentira u pravnom smislu, dok će u političkom ova odluka imati konsekvence koje će se vidjeti narednih dana.  (Srna)

Comments

comments

Pročitajte još

EUFOR u BiH sve više zanima Brčko Distrikt

EUFOR u BiH sve više zanima Brčko Distrikt. Svako malo zapitkuju tamošnju policiju o bezbjednosnoj …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)